Szukacie pomysłu na
wiosenną zdrową przekąskę ? Dobrze
trafiliście ! Dziś propozycja na
szpinakowe roladki z kremowym serkiem z wędzonym łososiem, rzodkiewkami i
suszonymi pomidorami, całość doprawiona gruboziarnistym mielonym pieprzem
i świeżym koperkiem, brzmi pysznie i
takie jest.
Świeże i lekkie danie w mgnieniu oka znajdzie amatorów, w
tym przypadku smaki dopełniają się nawzajem. Wędzony łosoś MOWI w tym wydaniu
na pewno przypadnie wszystkim do gustu.
SKŁADNIKI:
Szpinakowe naleśniki-10 sztuk
3 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
7 dag świeżego szpinaku
szczypta soli
szczypta soli
Oliwa do smażenia
Łososiowe nadzienie:
1/2 kg zmielonego
półtłustego twarogu
20 dag wędzonego łososia Mowi
6 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 duży pęczek rzodkiewek
1 pęczek koperku
1 łyżeczka kremowego chrzanu
1 łyżeczka kremowego chrzanu
10 liści sałaty masłowej
Sól morska do smaku
Grubo mielony czarny
pieprz do smaku
Przygotowanie naleśników;
Ciasto:
Do kielichowego blendera wrzucamy umyty szpinak, wlewamy
wodę i miksujemy na gładko bez widocznych drobinek szpinaku.
W misce ubijamy jajka ze szczyptą soli na pianę, wlewamy
wodę ze szpinakiem, mleko, wsypujemy mąkę pszenną i miksujemy na gładkie
naleśnikowe ciasto. Gotowe odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię natłuszczoną odrobiną
oliwy, wlewamy porcję ciasta i smażymy 10 jednakowych cienkich naleśników.
Nadzienie:
Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki lub rozdrabniamy
widelcem, koperek drobno siekamy, suszone pomidory osączone z zalewy drobniutko
kroimy w kostkę, umytą rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Twaróg
mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pieprzem, dodajemy łososia ,suszone pomidory , rzodkiewkę i koperek całość mieszamy,
ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
Liście sałaty myjemy dokładnie osuszamy.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia i
układamy liście sałaty.
Następnie naleśniki zawijamy w ciasny rulon odkładamy
na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie kroimy na ukośne około 3 cm plastry, układamy na półmisku, dekorujemy koperkiem i podajemy.
Po tym czasie kroimy na ukośne około 3 cm plastry, układamy na półmisku, dekorujemy koperkiem i podajemy.
Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !