Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 9 sierpnia 2019

Ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką


Niekwestionowany przebój lata, bardzo mięciutkie i wilgotne ciasto które można upiec bez problemu ze śliwkami i maślaną kruszonką. Pieczone na dużej blasze, podzielne , jest go naprawdę sporo i rośnie wysokie. Ciasto mało pracochłonne a bardzo smaczne. Polecam na weekend.






Blaszka 25/30 cm lub większa

Składniki:
4 duże wiejskie jajka
40 dag zsiadłego mleka
4,5 szklanki mąki tortowej używam zawsze Młynomag
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Maślana kruszonka:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła
½ szklanki cukru

Dodatkowo:
45 dag śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Maślana kruszonka:
Mąkę pszenną wymieszać w misce z cukrem dodać kawałki pokrojonego zimnego masła prosto z lodówki, rozetrzeć całość palcami aż powstanie kruszonka. Włożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Śliwki umyć osuszyć przekroić na połówki , usunąć pestki.

Ciasto:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć pokojową temperaturę. 

Zsiadłe mleko wyciągamy na 2 godziny z lodówki przed pieczeniem-to gwarancja udanego puszystego ciasta.

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, miksujemy do uzyskania jasnej bardzo puszystej masy, wlewamy olej oraz zsiadłe mleko, delikatnie miksujemy, partiami wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec wlewamy ekstrakt z cytryny, delikatnie miksujemy tylko do połączenia.


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch układamy śliwki skórką do dołu i posypujemy kruszonką.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około 55 minut. 

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.




Słodkich wypieków!





3 komentarze:

  1. Ludzie dajcie żyć ile to jest 40 dag zsiadłego mleka ciasto samo w sobie pyszne i nie pracochłonne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję mleko w dużych kubkach takich jak jogurt grecki, na moje oko to 2,5 szklanki.

      Usuń
  2. Smak dzieciństwa i wakacji u dziadków. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj