Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 12 października 2020

Szarlotka z bezą i kruszonką

 

Jabłka, słodkie, kwaśne i soczyste doskonale nadają się do ciast. Ich smak podkręca wanilia i cynamon. Równie dobrze komponują się z bakaliami, już sam zapach podczas pieczenia przyciąga do kuchni. Tym razem mam dla Was klasyczne jesienne ciasto –szarlotkę! Mega kruche i maślane ciasto,  warstwa kwaśnego musu i słodziutka beza pod kruszonką, czy może być coś lepszego dla podniebienia ? 

Nie sądzę J

 






Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm:

1 szklanka mąki krupczatki

2 szklanki mąki pszennej

5 żółtek

25 dag margaryny lub masła

1 czubata łyżka śmietany 18%

4 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker

 

Nadzienie:

1,2 kg kwaśnych jabłek np  szara reneta

¾ szklanki cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

½  łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker

 

Beza;

5 białek

1,5 szklanki drobnego cukru

1 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać pokrojone na kawałki masło, lub margarynę  zagnieść szybko jednolite kruche ciasto. ¾ ciasta wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki.

 

 Resztę ciasta zwinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na czas robienia nadzienia.

 

 

Nadzienie:

Jabłka oskrobać pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i uprażyć . Pod koniec zagęścić mus łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w 2 łyżkach zimnej wody.

 

Masę zestawić z ognia, wystudzić.

 

Beza:

Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, gdy białka będą sztywne, cały czas ubijając wsypywać partiami cukier , aż do skończenia, masa ma być gęsta lśniąca i bez wyczuwalnych grudek cukru.

 

 Piekarnik  nagrzać do temp 180* c na grzaniu góra dół.

Zimną masę jabłeczną rozłożyć na kruchym cieście posypanym cynamonem, wyrównać, wyłożyć bezę,  resztę zmrożonego ciasta zetrzeć na wierzch na tarce jarzynowej o grubych oczkach, piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

 

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Ale nie koniecznie.



Słodkich wypieków!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj