Cudownie puszyste, mięciutkie i niezapychające ciasto z cyklu tych najprostszych, zawsze wychodzi i jest gwarancja, że się uda. Przepis który warto mieć w swoich zbiorach gdy niezapowiedziani goście pukają do drzwi, sprawdzi się na każdą okazję gdy mamy ochotę na coś słodkiego do filiżanki herbaty.
Cytrynowy orzeźwiający smak i pełna słodycz-nie sposób mu się oprzeć.
Do wypieku polecam genialny cukier ze skórką cytrynową Dr.Oetker który zapewnia orzeźwiający i intensywny efekt w wypiekach, deserach, napojach i grzanym winie. Polecam.
Składniki na formę keksową 11/32 cm
4 duże jajka
25 dag masła
20 dag cukru
15 g cukru ze skórką cytrynową
1 łyżka otartej skórki z cytryny
15 dag mąki pszennej
15 dag mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową.
Masło umieścić w garnuszku i rozpuścić na kuchence do płynnej konsystencji. Wystudzić.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Jajka umieścić w misie miksera, wsypać cukier, oraz cukier ze skórką cytrynową, zmiksować do momentu aż powstanie gęsta, jasna i puszysta masa, wlać płynne masło i delikatnie partiami wsypywać mąkę, dodać otartą skórkę z cytryny, mieszać rózgą lub mikserem na najniższych obrotach-tylko do połączenia ciasta.
Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem do pieczenia keksówki, wsadzić do zimnego piekarnika, piec około 50 minut w temperaturze 180c (do suchego patyczka), po upieczeniu wyciągnąć, wystudzić, zimne posypać cukrem pudrem i podawać.
Słodkich wypieków!
uwielbiam cytrynowe ciasta
OdpowiedzUsuńJa też ;) Miło Cię widzieć !
Usuń