Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie obiadowe z piekarnika. Propozycja dla tych którym przejadły się tradycyjne kotlety w panierce. Tak podany filet z kurczaka zniknie ze stołu jeszcze szybciej niż się na nim pojawił. Idealny dodatek do gotowanych ziemniaków. Polecam J
Składniki na 5 porcji/
5 pojedynczych filetów z kurczaka
3 marchewki
1 duży por
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego lub z awokado
1 płaska łyżka majonezu
½ szklanki słodkiej śmietanki 30 %
1 szklanka startego ostrego sera np. gouda lub cheddar
1 łyżka przyprawy do drobiu
½ łyżeczki soli
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka opłukać , lekko rozbić lub rozciąć nożem i rozpłaszczyć wszystkie na jednakową grubość, ułożyć w szklanej salaterce, obsypać solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu, dodać majonez i całość wymieszać.
Wstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotować warzywa:
Marchewkę, cebulę oraz czosnek obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę a pora w krążki. Na pateleni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem i porem, zeszklić pod przykryciem, dodać startą marchewkę i całość dusić 5 minut.
Zestawić z ognia. Doprawić lekko solą do smaku.
Zamarynowane filety ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym, przykryć podduszonymi warzywami, polać słodką śmietanką i na wierzchu posypać startym serem. Zapiekać w przykrytym naczyniu i nagrzanym piekarniku do 180*c na grzaniu góra dół przez 50 minut.
Podawać gorące np. z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!
Przepyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńSuper! Uwielbiam połączenie kurczaka z porem. Absolutną prawdą jest też to, że błyskawicznie znika ze stołu:D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja, lubię tego typu dania. Muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuń