Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 1 marca 2021

Dhal-indyjska zupa z czerwonej soczewicy z mleczkiem kokosowym

 


Rozgrzewająca, gęsta zupa z soczewicy i papryki  na mleczku kokosowym z dodatkiem pomidorowego przecieru, aromatyczna, rozgrzewająca i pożywna,  doprawiona pikantnymi przyprawami. 

Użycie czerwonej soczewicy jest kluczem do sukcesu. Gotuje się szybko. Polecam przygotowanie jej na klarowanym maśle ghee dzięki czemu zyska na niebanalnym smaku. Orientalne danie które sprawdzi się na bezmięsny obiad. Bardzo polecam, zapraszam w kulinarną podróż  J

*Wszystkie produkty kupicie w sklepie Kuchnie Świata.








 

Składniki na 4 porcje:

20 dag czerwonej soczewicy

1 duża czerwona cebula

1 żółta papryka

4 ząbki czosnku

½ szklanki przecieru pomidorowego

2 łyżki masła klarowanego ghee

300 ml mleczka kokosowego

700 ml bulionu warzywnego

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka garam masala

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki mielonego imbiru

¼ łyżeczki pieprzu Cayenne

Sól selerowa do smaku

Natka pietruszki lub kolendra do posypania

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać klarowane masło ghee, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić pod przykryciem, gdy zmięknie wsypać suchą czerwoną soczewicę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę,  wsypać  wszystkie  przyprawy i chwilę całość przesmażyć aż zacznie wydzielać aromat. 

Zalać gorącym bulionem, wlać przecier  pomidorowy oraz mleczko kokosowe, całość gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut.  Pod koniec gotowania doprawić solą i  sokiem z cytryny.

 Rozlać do miseczek, podawać z kleksem mleczka kokosowego. 

Posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.





Smacznego!

 

 

4 komentarze:

  1. Jeszcze nie robiłam takiej zupy, a zapowiada się kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle apetyczna zupka. :) Lubię takie smaki więc zjadłabym z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  3. W składnikach jest żółta papryka a potem w przepisie jej nie ma. W którym momencie ją dodać?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj