Sezon na szparagi jest bardzo krótki, żal by było nie korzystać z dobra natury i nie przygotować smacznego dania obiadowego z ich udziałem. Moja propozycja nie dość, że bardzo łatwa to jeszcze przygotowuje się praktycznie samo z jednej patelni. Całość moim zdaniem komponuje się bardzo zachęcająco. Smaku potrawie dodaje serek naturalny swojski z pieprzem kolorowym. Główną zaletę Sera Korycińskiego Swojskiego z pieprzem stanowi jego naturalność oraz prostota. W procesie produkcji używa się jedynie niepasteryzowanego mleka, podpuszczki, soli oraz pieprzu kolorowego. Bardzo polecam!
Składniki na 5-6 porcji:
1 kg schabu bez kości
½ kg szparagów zielonych
15 dag świeżego szpinaku
1 cebula
mały kawałek pora
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
15 dag sera korycińskiego swojskiego z pieprzem kolorowym
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
Pęczek świeżego koperku
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Świeży schab pokroić na grubsze plasterki. Obraną cebulę i czosnek posiekać.
W szerokim rondlu lub na dużej wysokiej patelni rozgrzać masło, obsmażyć schab na większym ogniu z obu stron. Gdy już będzie podsmażony wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem, po chwili dodać pokrojony por. Rondel przykryć i całość dusić kilka minut.
W tym czasie odłamać grube i zdrewniałe końce szparagów, resztę łodyg opłukać i pokroić na kawałki, główki zostawić w całości. Liście szpinaku również pokroić. Wrzucić szparagi ze szpinakiem do mięsa, całość dusić 10 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku, zalać słodką śmietanką, dodać rozdrobniony serek swojski z pieprzem, całość dusić jeszcze na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut aż sos będzie kremowy i gęsty.
Oprószyć posiekanym koperkiem, podawać z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!
Ale mnogość aromatów. Aż się głodna zrobiłam od czytania przepisu😉
OdpowiedzUsuń