Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 18 sierpnia 2021

Enchilada z ryżem, kurczakiem i warzywami

 

Enchilada jest daniem z kuchni meksykańskiej. Nadziewane bogatym farszem placki tortilli przypominają  trochę włoskie cannelloni, polane sosem pomidorowym i  posypane startą mozzarellą. Świetny pomysł na  pyszny pełnowartościowy posiłek. Całość jest dość pikantna i wyrazista w smaku. Oczywiście jeśli lubicie mniej pikantnie wystarczy zrezygnować z chili. Sprawdzi się zarówno na ciepłą kolację jak i na obiad. Wszystkie produkty niezbędne do przygotowania kupicie w sklepie Kuchnie Świata.




Składniki na 4 porcje /

8 placków pszennej tortilli

15 dag ryżu basmati

70 dag fileta z kurczaka

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

½ świeżej chili

1 puszka kukurydzy

1 puszka czerwonej fasolki

20 dag sera mozzarella w kostce

3 łyżki oleju sojowego

2 łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich

 

Sos pomidorowy:

40 dag świeżych pomidorów

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka oleju

1 łyżeczka suszonego oregano

½ łyżeczki kuminu

Szczypta cukru

Sól morska do smaku

Pieprz do smaku

Świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania

Szczypta ostrej papryki do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Mięso pokroić na cienkie paseczki oprószyć przyprawą do dań meksykańskich, oraz szczyptą soli, wymieszać  z olejem i wrzucić na patelnię, smażyć na wolnym ogniu, w trakcie smażenia dodać pokrojoną cebulę i czosnek a po chwili pokrojoną w grubszą kostkę paprykę i chili, całość smażyć kilka minut, zestawić z ognia, dodać ugotowany ryż oraz osączoną z puszki kukurydzę i fasolkę. Całość dobrze wymieszać i doprawić do smaku.

Sos:

Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skórek, pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, podlać olejem, dodać wszystkie przyprawy i gotować na wolnym ogniu aż całkowicie się rozpadną, włożyć koncentrat i gotować krótką chwilę, ewentualnie doprawić do smaku solą i cukrem. Zestawić z ognia. Chochlę sosu dodać do farszu i wymieszać.

Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Tortillę ułożyć na blacie nakładać porcje farszu posypać niewielką ilością sera mozzarella i zawijać ciasno w rulony jak naleśniki, układać ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym, polać resztą sosu i posypać pozostałym serem. Zapiekać w nagrzanym do 170*c na termoobiegu piekarniku przez 15 minut, podawać gorące danie posypane kolendrą ewentualnie natką pietruszki.



Smacznego!

 

 

 





1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj