Dziś propozycja na bardzo smaczny obiad na lekko egzotyczną nutę. Delikatne i chude mięso jakim jest schab doskonale komponuje się z porem i startą dynią. Mleczko kokosowe i kurkuma sprawia, że zyska na smaku. W tym daniu można wykorzystać obfitość jesiennych warzyw, świeżych ziół aby ze zwykłego schabu wyczarować niebanalne danie. Polecam podawać do ugotowanego na sypko ryżu lub ziemniaków.
Przepis sprawdzi się także na niedzielny obiad. Produkty świetnej jakości kupicie w sklepie internetowym Kuchnie Świata.
Bardzo polecam.
Składniki na 6 porcji/
1 kg schabu bez kości.
1 por
1 cebula
½ czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
15 dag startej dyni Hokkaido
3 łyżki masła ghee
¾ szklanki bulionu mięsnego
½ szklanki mleka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
Przyprawy:
Sól himalajska do smaku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki oregano
Szczypta rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Umyty i osuszony schab pokroić na 6 grubszych plastrów. W szerokim rondlu rozgrzać masło, obsmażyć mięso z każdej strony, dodać pokrojony por, cebulę oraz posiekany czosnek. Smażyć aż warzywa staną się szkliste. Podlać gorącym bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojoną paprykę, doprawić do smaku solą lub sosem sojowym i dusić około 30 minut na wolnym ogniu a z mięso zmięknie.
Dodać startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach dynię, dodać kurkumę oregano i rozmaryn, dusić kolejne 15 minut.
W mleczku kokosowym rozrobić mąką pszenną oraz ziemniaczaną, wlać do zawartości rondla, zagęścić sos. Pogotować 2 minuty, doprawić ewentualnie solą do smaku.
Odstawić. Posypać grubo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !