Wykwintny tort bezowy do którego wykorzystujemy konfiturę wiśniową, w połączeniu z kremem śmietanowym i biszkoptami nasączonymi kawą z amaretto tworzy pyszną całość. Tort z pewnością czasochłonny, nie przeczę :) ale wart każdej poświęconej mu minuty. Całość smakuje wspaniale. Blaty można upiec dzień wcześniej a cały torcik złożyć w dniu podania.
Składniki:
Dwa bezowe blaty o śr 26 cm:
8 białek
48 dag drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli
Krem:
500 ml śmietany kremówki 30%
20 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker
Dodatkowo:
1 szklanka konfitury wiśniowej lub wiśni z syropu
10 dag biszkoptów –języczki
100 ml świeżo zaparzonej i ostudzonej mocnej kawy
50 ml amaretto lub ciemnego rumu
Kakao do oprószenia
Sposób przygotowania:
Beza:
Białka jaj o temp pokojowej ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie nie przerywając ubijania wsypywać partiami cukier aż do skończenia . Na samym końcu gdy masa będzie lśniąca i bardzo sztywna dodać sok z cytryny, wsypać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować tylko do połączenia./
Gotową bezową pianę wyłożyć po równo na dwie blachy od piekarnika wyłożone pergaminem z uprzednio narysowanymi okręgami o podanej średnicy, wyrównać wierzch. Obie blachy naraz włożyć do nagrzanego wcześniej do 160*c piekarnika i po chwili zmniejszyć temp do 105*c na termoobiegu i suszyć bezę 2 godziny. Można zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Nawet na całą noc.
Krem:
Dobrze schłodzoną śmietankę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić na gęsty zwarty krem, pod koniec wsypać cukier puder oraz dodać pastę waniliową i krótko ponownie zmiksować tylko do połączenia.
Napar z kawy połączyć z amaretto lub rumem. Wymieszać.
Przełożenie:
Jeden blat bezowego ciasta ułożyć na paterze, posmarować 1/3 części kremu nałożyć konfiturę wiśniową lub osaczone wiśnie z syropu ułożyć biszkopty nasączone w naparze kawowym, oprószyć lekko kakao i wyłożyć 1/3 części kremu. Przykryć bezowym blatem, na wierzch wyłożyć resztę kremu, oprószyć grubo kakao. Chłodzić godzinę w lodówce. Podawać.
Słodkich wypieków!
Mniam! Z pewnością nie da się przejść obojętnie wobec tak cudnego ciasta!
OdpowiedzUsuń