Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 10 stycznia 2022

Tort bezowy z tiramisu i wiśniami

 

Wykwintny tort bezowy do którego wykorzystujemy konfiturę wiśniową,  w połączeniu z kremem śmietanowym i biszkoptami nasączonymi kawą z amaretto tworzy pyszną całość. Tort z pewnością czasochłonny, nie przeczę :)  ale wart każdej poświęconej mu minuty. Całość smakuje wspaniale. Blaty można upiec dzień wcześniej a cały torcik złożyć w dniu podania.






Składniki:

Dwa bezowe blaty o śr 26 cm:

8 białek

48 dag drobnego cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny

Szczypta soli

 

Krem:

500 ml śmietany kremówki 30%

20 dag serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker

 

Dodatkowo:

1 szklanka konfitury wiśniowej lub wiśni z syropu

10 dag biszkoptów –języczki

100 ml świeżo zaparzonej i ostudzonej  mocnej kawy

50 ml amaretto lub ciemnego rumu

Kakao do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Beza:

Białka jaj o temp pokojowej ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie nie przerywając ubijania wsypywać partiami cukier aż do skończenia . Na samym końcu gdy masa będzie lśniąca i bardzo sztywna dodać sok z cytryny, wsypać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować tylko do połączenia./

Gotową bezową pianę wyłożyć po równo na dwie blachy od piekarnika wyłożone pergaminem z uprzednio narysowanymi okręgami  o podanej średnicy, wyrównać wierzch. Obie blachy naraz włożyć do nagrzanego wcześniej do 160*c piekarnika i po chwili zmniejszyć temp do 105*c na termoobiegu i suszyć bezę  2 godziny. Można zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Nawet na całą noc.

 

Krem:

 Dobrze schłodzoną śmietankę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić na gęsty zwarty krem, pod koniec wsypać cukier puder oraz dodać pastę waniliową i krótko ponownie zmiksować tylko do połączenia.

 

Napar z kawy połączyć z amaretto lub rumem. Wymieszać.

Przełożenie:

Jeden blat bezowego ciasta ułożyć na paterze, posmarować 1/3 części kremu nałożyć konfiturę wiśniową lub osaczone wiśnie z syropu ułożyć biszkopty nasączone w naparze kawowym, oprószyć lekko kakao i wyłożyć 1/3 części kremu. Przykryć bezowym blatem, na wierzch wyłożyć resztę  kremu, oprószyć grubo kakao. Chłodzić godzinę w lodówce. Podawać.




Słodkich wypieków!

 

 

 

1 komentarz:

  1. Mniam! Z pewnością nie da się przejść obojętnie wobec tak cudnego ciasta!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj