Przepis na najlepsze i proste babeczki z dodatkiem kakao. Wychodzą wilgotne i puszyste, nie są przesłodzone chyba, że użyjemy mega słodkiej polewy, ich zrobienie zajmuje chwilę. Bardzo je lubię, czasem dodaję do nich kawałki gorzkiej czekolady a czasem właśnie odrobinę wiśni z frużeliny. Szczególnie uwielbiane przez dzieci. Idealne do zabrania na majowy piknik, wtedy nie oblewamy ich polewą. I tak są smaczne . Koniecznie wypróbujcie.
Składniki na około 16 sztuk dużych muffinek:
6 jajek
15 dag masła
15 dag mąki pszennej-używam zawsze Młynomag
10 dag drobnego cukru
16 g cukru wanilinowego
2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mały słoiczek gęstej frużeliny wiśniowej (w sezonie można też dodać świeże wiśnie bez pestek)
Dodatkowo:
Dowolna polewa np. czekoladowa ja użyłam słony karmel Dr.Oetker
Sposób przygotowania:
Całe jajka wbić do misy miksera, ubijać z cukrami na gęstą jasną i puszystą pianę. Masło rozpuścić do płynnej konsystencji np. w mikrofali, wystudzić. Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do ubitych jajek przesiać mąkę przez sito wlać masło i delikatnie wymieszać.
Papierowe papilotki umieścić w blaszce do muffinek, napełnić je ciastem do ¾ objętości, do każdej muffinki wyłożyć po płaskiej łyżeczce frużeliny. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 190*c piekarnika i piec przez 20 minut na grzaniu góra-dół. Upieczone babeczki udekorować polewą.
Papilotki ze zdjęcia pochodzą ze sklepu internetowego Dr.Oetker. Kupicie tam wszytko co potrzeba do pieczenia i dekorowania.
Słodkich wypieków!
A ile jajek? Nie są wymienione w składnikach :(
OdpowiedzUsuńJuż dodane, przeoczyłam 🫣
UsuńUwielbiam kakaowe babeczki.
OdpowiedzUsuń