Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 30 września 2022

Ciasto balladyna na herbatnikach z malinami i galaretką

 

Proste, podzielne  i bardzo efektowne warstwowe ciasto na herbatnikach z maślanym kremem budyniowym i warstwą galaretki z malinami. Nie jest przesłodzone, smaki idealnie się równoważą.

Ciasto które uświetni każde rodzinne przyjęcie. Tym ciastem na pewno zaskoczysz gości. Gwarantuję, będą zachwyceni!

Produkty dobrej jakości do przygotowania tego ciasta znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata






 

Składniki na blaszkę 25/30 cm

30 dag herbatników maślanych

30 dag herbatników kakaowych

1 słoik masy kajmakowej

 

Krem budyniowy:

30 dag masła 82%

800 ml mleka

6 łyżek cukru

2 budynie śmietankowe po 40 g

2 żółtka

1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu

 

Warstwa malinowa:

2 galaretki malinowe

750 ml wody

500 g świeżych lub mrożonych malin

 

Ciasto zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego:

600 ml mleka zagotować z cukrem i pastą waniliową-(pastę można zastąpić 2 łyżeczkami cukru waniliowego), w reszcie mleka rozpuścić proszek budyniowy , wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń.  Garnek z budyniem przykryć i  odstawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Miękkie masło o temp pokojowej utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia i utrzeć na gładki puszysty krem.

 

Warstwa malinowa:

Galaretki rozpuścić w podanej ilości gorącej wody, wystudzić , do lekko tężejącej już, ale jeszcze płynnej  galaretki wsypać świeże maliny i wymieszać.

 

Złożenie ciasta:

 

Blaszkę o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę kakaowych herbatników , wyłożyć połowę kremu budyniowego , przykryć warstwą herbatników maślanych rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą jasnych herbatników, rozsmarować resztę kremu budyniowego, wyłożyć warstwę ciemnych herbatników i wylać tężejącą galaretkę z malinami .

Ciasto nakryć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki.

 

 

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj