Jesienne popołudnia stają się dłuższe, aura za oknem nie zawsze zachęca do dłuższych spacerów, to dobra okazja żeby w domowym zaciszu upiec pyszne ciastka z ciasta francuskiego, budyniu z dodatkiem prażonych jabłek a potem zaprosić koleżanki na babskie pogaduchy. Wprost idealne do filiżanki gorącej aromatycznej herbaty.
Składniki:
60 dag świeżego ciasta francuskiego
4 duże winne jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego brązowego
1 jajko
1 budyń pieczone jabłko cynamon Dr.Oetker
350 ml mleka
Sposób przygotowania:
Budyń pieczone jabłko z cynamonem gotujemy w 350 ml mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko
studzimy.
Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy
na prostokątne dwa placki, każdy
dzielimy na 10 równych małych prostokątów na każdej połowie prostokąta robimy
po trzy- cztery nacięcia.
Jabłka skrobiemy kroimy na grubsze talarki.
Masło rozpuszczamy w rondelku wsypujemy cukier brązowy z
cynamonem i trzymamy na ogniu mieszając
aż zrobi się złocisty karmel dodajemy jabłka mieszamy i prażymy do momentu aż zmiękną
studzimy.
Mus jabłkowy przekładamy łyżeczką na przygotowane ciasto po
stronie bez nacięcia, dodajemy po łyżeczce budyniu zawijamy nacięciem do góry,
zlepiamy brzegi, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy grubo cukrem
trzcinowym .
Wkładamy do
nagrzanego piekarnika do 200*c na grzaniu góra dół c i pieczemy do
zrumienienia.
Słodkich wypieków!
Jakoś do tej pory z ciasta francuskiego korzystałam jedynie w przypadku rozmaitych ciast. Także muszę przy najbliższej okazji wypróbować ten przepis na ciasteczka ;) Wyglądają naprawdę zachęcająco! Choć osobiście dodałabym jeszcze trochę cukru pudru na wierzch, żeby dodać nieco słodyczy przy tym pierwszym kęsie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju budynie, także jestem wręcz pewna, że ciasteczka mi posmakują. Poza tym za jakiś czas zamierzam sprosić kilka koleżanek, także takie ciasteczka byłyby wtedy idealnym dodatkiem ;)
OdpowiedzUsuń