Składniki
Na blachę o wym 24/28 cm
Ciasto:
2 szklanki startej marchewki
5 jajek
10 dag cukru kryształu
15 dag cukru trzcinowego brązowego
1 szklanka oleju roślinnego
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych-gałka,kardamon,cynamon,goździki imbir
Krem:
1/2 litra mleka
5 łyżek kaszy manny błyskawicznej
5 łyżek cukru
2 łyżki soku z pomarańczy
150 g masła
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
pomarańczowy aromat do ciast
złoty krokant
Ciasto:
2 szklanki startej marchewki
5 jajek
10 dag cukru kryształu
15 dag cukru trzcinowego brązowego
1 szklanka oleju roślinnego
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych-gałka,kardamon,cynamon,goździki imbir
Krem:
1/2 litra mleka
5 łyżek kaszy manny błyskawicznej
5 łyżek cukru
2 łyżki soku z pomarańczy
150 g masła
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
pomarańczowy aromat do ciast
złoty krokant
Sposób przygotowania
Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy do białości,
wlewamy olej oraz dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania, na koniec dodać startą marchew mieszać delikatnie do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp 175 *c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.Przekroić wzdłuż na połowę.
Krem: Mleko zagotować z cukrem wsypać mannę i cały czas mieszając gotować 2-3 minuty,wystudzić. Masło utrzeć na puch wlać sok z pomarańczy dodawać po łyżce zimnego budyniu z manny i zrobić krem.Przełożyć ciasto.
Lukier: Białko jaja ubić na sztywną pianę wsypać cukier puder oraz dodać kroplę aromatu pomarańczowego,zmiksować gotowym lukrem polać ciasto,posypać złotym krokantem.
Uwielbiam ciasta marchewkowe! Wyszło Ci idealne!
OdpowiedzUsuńDziękuję...:)
OdpowiedzUsuń