Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 14 września 2014

Sernik z węgierkami

  • Słodka masa serowa na kruchym spodzie przełamana kwaśnymi owocami węgierek,to połączenie wspaniale się uzupełnia,będzie słodkim zwieńczeniem rodzinnej uroczystości czy innej okazji..:)

Składniki

Ciasto na blaszkę o wym:24/28 cm

15 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 jajko
5 łyżek cukru
1 łyżka śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
50 dag śliwek węgierek

Masa serowa:
1 kg twarogu
1 szklanka cukru
1 duży budyń na 750 ml mleka
6 jaj
1 cukier waniliowy
10 dag masła
200 ml mleka
aromat cytrynowy

Dekoracja:
Śliwki
Cukier puder

Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z cukrem proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, Połączyć ze śmietaną ,wbić jajko, dodać masło i zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem, oprószyć kakao, wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiec 10 minut.

Masa: Twaróg zmielić, zmiksować z żółtkami ,aromatem cytrynowym,masłem i cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać budyń rozpuszczony w mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać.


Na podpieczonym cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki skórką do dołu-bez pestek,
 zalać masą serową i piec około 45 -50 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół.
 Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne ciasto przed podaniem udekorować plasterkami śliwek oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj