Składniki
Ciasto na blaszkę o wym:24/28 cm
15 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 jajko
5 łyżek cukru
1 łyżka śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
50 dag śliwek węgierek
Masa serowa:
1 kg twarogu
1 szklanka cukru
1 duży budyń na 750 ml mleka
6 jaj
1 cukier waniliowy
10 dag masła
200 ml mleka
aromat cytrynowy
Dekoracja:
Śliwki
Cukier puder
15 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 jajko
5 łyżek cukru
1 łyżka śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
50 dag śliwek węgierek
Masa serowa:
1 kg twarogu
1 szklanka cukru
1 duży budyń na 750 ml mleka
6 jaj
1 cukier waniliowy
10 dag masła
200 ml mleka
aromat cytrynowy
Dekoracja:
Śliwki
Cukier puder
Sposób przygotowania
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z cukrem proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, Połączyć ze śmietaną ,wbić jajko, dodać masło i zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem, oprószyć kakao, wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiec 10 minut.
Masa: Twaróg zmielić, zmiksować z żółtkami ,aromatem cytrynowym,masłem i cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać budyń rozpuszczony w mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać.
Na podpieczonym cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki skórką do dołu-bez pestek,
zalać masą serową i piec około 45 -50 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne ciasto przed podaniem udekorować plasterkami śliwek oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !