Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 25 lutego 2015

Tort straciatella z wiśniami

  • Tort straciatella z wiśniami przygotowany własnoręcznie jest wyjątkowy i naprawdę od serca,słodkie małe co nie co a pysznie smakuje na wszelkie rodzinne uroczystości.
  • Tak naprawdę to rzadko piekę torty, niestety nie posiadam zdolności do ich dekorowania, może zdjęcia nie oddają tego jak smakuje..a smakuje bardzo dobrze..





Składniki:

Na tortownicę o wym 24 cm

Biszkopt
5 dużych jaj
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast

Masa:
1/2 litra śmietany kremówki
2 śmietan fiksy
3 łyżki cukru pudru
50 g tartej gorzkiej czekolady
1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml

Galaretka wiśniowa
syrop z wiśni
1 żelfiks 2:1
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny

Poncz:
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka rumu

Dekoracja:
polewa czekoladowa
wisienki kandyzowane
bita śmietana
czekoladowe serduszka

Sposób przygotowania:


BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę wsypując w trakcie miksowania cukry, ubijać do uzyskania białej lśniącej masy.
Dodać żółtka i delikatnie zmiksować.
Mąkę pszenną wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną tak aby nie było grudek połączyć z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy delikatnie aby nie naruszyć struktury piany mieszając na najniższych obrotach miksera.

Wsypać kropelki czekoladowe wymieszać łyżką, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy.Piec około 30 minut w temp 170*c. 
Po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż tak aby otrzymać 3 krążki.


















GALARETKA:
Wiśnie osączyć dokładnie na durszlaku, sok zagotować z cukrem i żelfiksem około 3 minut dodać sok z cytryny, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.

MASA: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fiks podzielić na dwie części do jednej dodać startą czekoladę, wymieszać































PONCZ:
Składniki ponczu wymieszać ze sobą

PRZEŁOŻENIE: Jeden blat biszkoptu nasączyć dobrze ponczem wylać tężejącą galaretkę wiśniową, powciskać połowę osączonych wiśni wyłożyć połowę masy śmietanowej białej, przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem rozsmarować masę z czekoladą przykryć ostatnim krążkiem biszkopta który również nasączamy, wierzch dekorujemy polewą czekoladową robimy rozetki z bitej śmietany i wciskamy wiśnie kandyzowane i serduszka z gorzkiej czekolady.Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc
                                             
                                                                      
                                                                           Życzę smacznego ;-)

19 komentarzy:

  1. ale ładny i pewnie równie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny ten torcik. Poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie pysznie, a nie długo muszę synkowi upiec tort i szukam właśnie inspiracji

    OdpowiedzUsuń
  4. na sam widok zaśliniłam klawiaturę :):) pycha :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda ładnie-a smakuje zapewne też znakomicie...myślę że nie potrzeba jeśli uzyję 36%śmietanki żelfiksu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli użyjesz zelfiksu to żelatyny już nie....

      Usuń
  6. Wybieram ciasto z rabarbarem i dzisiaj spróbuję go upiec. Czy to Ty lubisz skrzypiace podłogi? Nie polecam, własnie w ubiegłym roku po 16 latach marzeń o pozbyciu się starej skrzypiacej podłogi na legarach w domu po "dziadkach"zrobiliśmy remont i udało się. Jestem chora jak w domu coś skrzypi :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj