Składniki:
5 jaj
25 dag masła
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru trzcinowego brązowego
10 dag cukru zwykłego
16 g cukru wanilinowego Delecta
10 dag mielonych orzechów laskowych
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
aromat cytrynowy
dowolna dekoracja
25 dag masła
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru trzcinowego brązowego
10 dag cukru zwykłego
16 g cukru wanilinowego Delecta
10 dag mielonych orzechów laskowych
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
aromat cytrynowy
dowolna dekoracja
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Miękkie masło ucieramy z jednym całym jajkiem,oraz żółtkami, cukrami na puszystą gładką masę, stopniowo miksując dodajemy po łyżce śmietany oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać mielone orzechy laskowe,na końcu delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej na sztywno pianę z białek.
Całość przełożyć do dużej formy na babę- u mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut w temp 160*c, do suchego patyczka. Lukier: Białko jaja ubić na sztywno , utrzeć z przesianym cukrem pudrem i odrobiną olejku cytrynowego do ciasta, polukrować zimną babę.Udekorować wg swojego uznania.
Życzę smacznego :-)
Wpis zgłaszam do konkursu Wielkanocne Wypieki z Delectą na Durszlaku.
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkanocne-wypieki-z-delecta
Wszędzie dookoła pyszne baby :-) muszę i ja swoją upiec :-)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńbędzie idealna na święta:)
OdpowiedzUsuńPiekna baba!
OdpowiedzUsuńCudna :)
OdpowiedzUsuń