Deser podałam na talerzyku z serii DIAMENT GOLD_BOGUCICE
Składniki:
Semifreddo:
1/2 litra czerwonej porzeczki
100 g cukru trzcinowego brązowego
3 łyżki cukru pudru
100 ml zimnej wody
1/2 litra kremowej śmietanki
100 ml mleczka kokosowego
Sos czekoladowo-owocowy
10 dag mlecznej czekolady
1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki
150 ml śmietanki kremowej
2 łyżki cukru pudru
czerwona porzeczka do dekoracji
1/2 litra czerwonej porzeczki
100 g cukru trzcinowego brązowego
3 łyżki cukru pudru
100 ml zimnej wody
1/2 litra kremowej śmietanki
100 ml mleczka kokosowego
Sos czekoladowo-owocowy
10 dag mlecznej czekolady
1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki
150 ml śmietanki kremowej
2 łyżki cukru pudru
czerwona porzeczka do dekoracji
Wykonanie deseru:
Semifreddo: Wodę z cukrem gotujemy ,wsypujemy owoce czerwonej porzeczki, gotujemy około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem.
Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i mleczkiem kokosowym-również schłodzonym.
Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do wyłożonych folią kokilek ceramicznych na , wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.
Polewa; Sok z czerwonej porzeczki podgrzewamy z cukrem pudrem i śmietanką.
Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.
Zmrożony deser wyjmujemy delikatnie z foremek, układamy na talerzykach , polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy owocami, podajemy od razu.
Smacznego ;-)
Poproszę Agatko, na wieczorne ochłodzenie będzie jak znalazł
OdpowiedzUsuńPyszności :-) to ja poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczny, idealny na dziś!
OdpowiedzUsuń