Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 8 sierpnia 2015

Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocowo-czekoladową

  • Deser lodowy w sam raz na upalne dni, takie jak dzisiaj -pyszna masa z czerwonej porzeczki, mleczka kokosowego i śmietanki dobrze zmrożona polana polewą czekoladowo owocową -czego chcieć więcej?
Deser podałam na talerzyku z serii DIAMENT GOLD_BOGUCICE







Składniki:

Semifreddo:
1/2 litra czerwonej porzeczki
100 g cukru trzcinowego brązowego
3 łyżki cukru pudru
100 ml zimnej wody
1/2 litra kremowej śmietanki
100 ml mleczka kokosowego

Sos czekoladowo-owocowy
10 dag mlecznej czekolady
1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki
150 ml śmietanki kremowej
2 łyżki cukru pudru
czerwona porzeczka do dekoracji

Wykonanie deseru:

Semifreddo: Wodę z cukrem gotujemy ,wsypujemy owoce czerwonej porzeczki, gotujemy około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem. 

Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i mleczkiem kokosowym-również schłodzonym.

 Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do wyłożonych folią kokilek ceramicznych na , wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.

Polewa; Sok z czerwonej porzeczki podgrzewamy z cukrem pudrem i śmietanką. 

Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy. 
Zmrożony deser wyjmujemy delikatnie z foremek, układamy na talerzykach , polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy owocami, podajemy od razu.

Smacznego ;-)



Akcja lodowa 2015

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj