Puszyste ładnie listkujące się
ciasto drożdżowe, takie jak robimy do słynnych rogali a’la marcińskich i
rozpływająca się w ustach masa serowa, delikatne, mięciutkie, zachwycą dorosłych
i dzieci, choć są czasochłonne warto je przygotować kiedy ma się czas, podałam
je z filiżanką czarnej, aromatycznej herbaty King of Ceylon Sir William's
Stworzyło to duet doskonały.
Składniki:
Ciasto drożdżowo-francuskie:
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka suchych drożdży u mnie dr.Oetker
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
½ laski wanilii
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki czubate rozpuszczonego
masła
15 dag zimnego masła
Nadzienie:
20 dag twarogu
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka wiórek kokosowych
białych
1 jajko
Ponadto:
1 roztrzepane jajko z łyżką
mleka do posmarowania ciasta
Cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z
suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć
nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem,
po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia,
wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować
lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez
1 godzinę.
Schłodzone dobrze ciasto
wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką-nie przesadzać z jej ilością!,
rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony
stanowiły górę i dół, położyć na cieście paski zimnego masła, zostawiając wolne
przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy
kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki
do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma
takiej potrzeby.
Po tej czynności ciasto wędruje
znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy
tak co najmniej 3 krotnie.
Po ostatnim wałkowaniu ciasto
przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.
Nadzienie:
Twarożek ucieramy łyżką z
budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość
mieszamy.
Ciasto wyjmujemy na 15 minut z
lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na
prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm dzielimy na trójkąty radełkiem lub nożem zaczynającod węższego boku, smarujemy serowym nadzieniem-to nic
że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą
delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki, do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na
blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże
urosną!
Przykrywamy je ściereczką i
odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem smarujemy je
rozkłóconym jajkiem ,
wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do
mocnego zrumienienia około 25 minut.
Upieczone rogaliki posypujemy
cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
Rogaliki wyglądają bardzo pięknie, uwielbiam z masą serową :).
OdpowiedzUsuńPyszne rogaliki :-)
OdpowiedzUsuńPyszności! U mnie były z makiem, ale z chęcią bym sięgnęła po Twoje :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! Po prostu przepiękne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Z takim nadzieniem są na pewno przepyszne!
OdpowiedzUsuńAgnieszko, nominowałam Twój blog do nagrody Liebster: https://pocztowkizirlandii.wordpress.com/2015/11/14/liebsterowy-zawrot-glowy/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Dagmara
Wspaniałe rogale, pyszności
OdpowiedzUsuń