Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 12 listopada 2015

Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym

Puszyste ładnie listkujące się ciasto drożdżowe, takie jak robimy do słynnych rogali a’la marcińskich i rozpływająca się w ustach masa serowa, delikatne,  mięciutkie, zachwycą dorosłych i dzieci, choć są czasochłonne warto je przygotować kiedy ma się czas, podałam je z filiżanką  czarnej, aromatycznej herbaty King of Ceylon Sir William's
Stworzyło to duet doskonały.





Składniki:

Ciasto drożdżowo-francuskie:
3,5  szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka   suchych drożdży u mnie dr.Oetker
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
½ laski wanilii
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki czubate rozpuszczonego masła
15 dag zimnego masła

Nadzienie:
20 dag twarogu
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka wiórek kokosowych białych
1 jajko
Ponadto:
1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta
Cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania:

Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem,  po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.







Schłodzone dobrze ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką-nie przesadzać z jej ilością!, rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół, położyć na cieście paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby.

Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie.
Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.

Nadzienie:
Twarożek ucieramy łyżką z budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość mieszamy.



Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm dzielimy na trójkąty radełkiem lub nożem zaczynającod węższego boku, smarujemy serowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki,  do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną!


Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem ,



 wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut.

Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Słodkich wypieków!








7 komentarzy:

  1. Rogaliki wyglądają bardzo pięknie, uwielbiam z masą serową :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! U mnie były z makiem, ale z chęcią bym sięgnęła po Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe! Z takim nadzieniem są na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Agnieszko, nominowałam Twój blog do nagrody Liebster: https://pocztowkizirlandii.wordpress.com/2015/11/14/liebsterowy-zawrot-glowy/
    Pozdrawiam, Dagmara

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj