Gęsina to już chyba rarytas na
naszym stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe.
Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście
kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty
wypróbowania.
Składniki:
1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg
Marynata:
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki oliwy
Sól morska do smaku
Pieprz kolorowy utarty w
moździerzu do smaku
Kapusta na słodko:
20 dag chudego boczku
1 duża cebula
1 duże jabłko
½ szklanki miodu
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka rodzynek lub suszonych
wiśni
½ litra wody
1 łyżka mąki pszennej
Sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Pierś z gęsi rozmroziłam w lodówce, umyłam, osuszyłam
ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinałam delikatnie aby nie naruszyć struktury
mięsa. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym
Przygotowałam marynatę:
Miód zmieszałam z sosem sojowym,
oliwą , dodałam imbir oraz sól i utarty pieprz kolorowy, natarłam marynatą
mięso z każdej strony, zamknęłam naczynie i wstawiłam na całą noc do lodówki.
Następnego dnia podlałam mięso
połową szklanki wody i piekłam w zamkniętym naczyniu przez 1,5 godziny w temp
180*c, zostawiłam piekarniku aż całkiem ostygło mięso.
Tłuszcz z pieczenia zlałam do
miseczki.
Kapusta na słodko:
Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas
zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do
miękkości, odcedziłam na durszlaku.
Tłuszcz z pieczenia mięsa
przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i
przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę mąki, wrzuciłam ugotowaną
kapustę, wlałam wodę, doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem, gotowałam pod
przykryciem 5 minut.
Na patelnię wlałam miód
wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłko-obrane ze skórki i skarmelizowałam jabłka
aż zaczęły być miękkie,
dodałam do kapusty razem z żurawiną i wisniami,
całość zakwasiłam dwoma łyżkami soku z kapusty, pogotowałam kolejne 5 minut,
zestawiłam z ognia.
Podałam gęsinę na półmisku
obłożoną duszoną kapustą.
Smacznego!
Wspaniale zrobiłaś tą kaczuszkę kochana :-)
OdpowiedzUsuńTo jest przepis, który z całą pewnością wypróbuję. Wygląda genialnie
OdpowiedzUsuńZachęcam !
UsuńMmmm,,,wygląda przepysznie, wspaniałe świąteczne danie
OdpowiedzUsuń