Prosty przepis na domowy chleb
z dodatkiem zakwasu a jaki smaczny!
Zachęcam do upieczenia go
wieczorem na drugi dzień mamy pyszny świeży chlebek na śniadanie z
masełkiem i dżemem lub innym dodatkiem, czy może być coś lepszego? Dodatek
płatków jaglanych sprawia, że jest zdrowy i pożywny.
Polecam!
Składniki:
Na jeden duży bochenek
50 dag mąki pszennej luksusowej typ 550
¾ szklanki czynnego zakwasu-klik
1,5 szklanki ciepłej
przegotowanej wody
5 dag mąki żytniej razowej
5 dag płatków jaglanych
1 łyżka syropu trzcinowego lub
klonowego
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka przyprawy do chleba
użyłam Kamis
Sposób wykonania:
Mąki przesypać do miski, wlać
zakwas, wodę, sól, przyprawę do chleba, syrop trzcinowy , dodać płatki jaglane
a potem zagnieść gładkie sprężyste ciasto, nakryć bawełnianą ściereczką i
odstawić na kilka godzin (około 4 ) w ciepłym miejscu.
Po tym czasie uformować
owalny bochenek lub przełożyć na natłuszczonej ceramicznej formy do chleba i
odstawić do ponownego wyrośnięcia, lekko wierzch naciąć nożem, skropić ciasto
wodą i wstawić do nagrzanego do 220*c piekarnika piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do
200*c i piec jeszcze 20-25 minut, gdy od spodu wyda głuchy odgłos przy pukaniu
znaczy ze chlebek jest upieczony, studzić na kratce…..
a najlepiej smakuje jeszcze
lekko ciepły!
Wspaniały chlebuś :-) domowy jest najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy chlebek, dodatek płatków musi sprawiać że jest wyjątkowy
OdpowiedzUsuńMam takie wrażenie, że chleb w sklepach jest coraz gorszy. Ci, co sprzedają wypiekany przez siebie, na brak klientów nie narzekają, a i ludziom nie jest szkoda inwestować w lepsze pieczywo. Sama boję się upiec, chociaż przepis klarowny :P
OdpowiedzUsuńNie trzeba się bac tylko działać, a chlebek to przecież nic trudnego :)
Usuń