Powiało wiosną ….Tak!
Uwielbiam lekkie a zarazem
pożywne zupy, pełne aromatycznych warzyw, dodatek zdrowej kaszy jaglanej
sprawia, że jesteśmy nasyceni na długi
czas. Warzywa podduszone na oleju kokosowym sprawiają że smakuje wyjątkowo.
Jest idealna nie trzeba jej
niczym zagęszczać, a prostota przygotowania
zachęci na pewno nie jedną osobę, nie od dziś wiadomo że te proste….bywają
najlepsze, spróbujcie!
Składniki:
1 mała kostka ze schabu
¾ szklanki kaszy jaglanej
1 świeży brokuł
2-3 różyczki kalafiora
3 ziemniaki
2 -3 marchewki
1 duża pietruszka
1 por
1 cebulka dymka ze szczypiorem
Pęczek natki pietruszki
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka masła
Około 3 litry wody
Kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
6-7 ziarenek kolorowego pieprzu
Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Kostkę schabową myjemy,
wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą około 3 litry, dodajemy ziele
angielskie, liść laurowy, ziarenka kolorowego pieprzu, doprowadzamy do wrzenia.
Na suchą małą patelnię
wsypujemy suchą kaszę jaglaną , prażymy na małym ogniu aż zacznie wydzielać
intensywny aromat-od czas do czasu należy ją przemieszać-ta czynność
zapobiegnie pozbyciu się charakterystycznej dla niej goryczki.
Na dużej patelni rozgrzewamy
olej kokosowy z łyżeczką masła, wrzucamy pokrojonego w krążki pora, cebulę ,
startą na tarce obraną i umytą marchewkę , pietruszkę, pokrojone w kostkę
ziemniaki, różyczki kalafiora oraz uprażoną kaszę jaglaną i dusimy aż warzywa
się zeszklą, wtedy dodajemy wszystko do garnka z kostką schabową i gotujemy około 20
minut na wolnym ogniu.
Doprawiamy w między czasie solą do smaku, na sam koniec
dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki różyczki świeżego brokuła i gotujemy do
momentu aż zmięknie.
Podajemy zupę posypaną natką
pietruszki.
Szeroki wybór superfood
można znaleźć w sklepie internetowym
pyszna zupka, apetycznie wygląda, chętnie bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńPysznie i zdrowo, tak wiosenni :)
OdpowiedzUsuń