Pesto z bazylii doskonale nadaje się do
marynowania delikatnego drobiowego mięsa. Danie jest wyśmienite, podałam go z
kremowym risotto z którym komponuje się znakomicie, ważne jest aby kupić otrybowane
ze skóry i kości mięso,wtedy danie nie jest tłuste, można też zabawić się samemu, ale ja wolę już takie
gotowe.
Świetna propozycja dla zabieganych.
Składniki:
8 podudzi kurczaka bez skóry i kości
Marynata:
1 szklanka jogurtu naturalnego
½ szklanki majonezu
150 g bazyliowego pesto
3 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
świeża bazylia do posypania
Sposób przygotowania:
Mieso myjemy osuszamy ręcznikami papierowymi,
układamy w misce.
Jogurt łączymy z majonezem i bazyliowym pesto,
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do
smaku, miksturą zalewamy mięso, mieszamy tak, aby było całe zanurzone w
marynacie, odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki, po czym przekładamy do
naczynia żaroodpornego z pokrywą.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c
przez około 1 godzinę.
Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć,
aby mięso lekko się zrumieniło. Przed podaniem posypać świeżą posiekaną bazylią.
Doskonale smakuje z kremowym risotto z warzywami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !