Uwielbiam ten najprostszy deser
świata a jaki pyszny, cokolwiek do niego nie dodasz i tak będzie cudowny.
Wyjadany jeszcze ciepły prosto z foremki
łyżeczką, to połączenie truskawek i rabarbaru smakuje wybornie.
Zawsze go robię z różnymi owocami gdy mam ochotę na coś słodkiego-nie ma obawy, że nie wyjdzie, bo zawsze wychodzi ;)
Składniki:
Kruszonka:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
2/3 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwa wanilią
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
20 dag masła
2/3 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwa wanilią
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
Dodatkowo:
½ litra truskawek
3 łodygi rabarbaru
3 łyżki płatków migdałowych
3-4 łyżki cukru
Masło do wysmarowania formy
Sposób wykonania:
Kruszonka:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukry,
mieszamy z mielonymi orzechami włoskimi, dodajemy
wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki
połaczą-ale nie zagniatamy ciasta!
Łodygi rabarbaru myjemy kroimy w plasterki, truskawki
na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wykładamy do
natłuszczonej masłem formy ceramicznej.
Posypujemy grubo kruszonką owoce.
Zapiekamy w
nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30 -35 minut.
Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !