Dorada jest bardzo smaczną rybą
o białym mięsie, doskonale nadaje się na grilla, podałam ją z młodymi
ziemniakami na indyjską nutę, danie godne polecenia.
Składniki:
2 świeże dorady
½ pęczka świeżej kolendry
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Sok z cytryny do smaku
2 ząbki czosnku
Oliwa do natarcia
Ziemniaki po indyjsku:
1 kg młodych ziemniaków w
mundurkach
50 ml wody
1 łyżeczka pasty z tamandarynowca
½ łyżeczki kminu rzymskiego
2 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka brązowego cukru
trzcinowego
Jogurt naturalny do polania
Świeża kolendra do posypania
Sposób przygotowania:
Sprawione dorady, myję, osuszam ręcznikiem papierowym, do środka i na zewnątrz nacieram oliwą oraz posypuję solą i pieprzem, w środek wkładam gałązki kolendry, skrapiam sokiem z cytryny.
Odstawiam na 30 minut aby ryba
naszła przyprawami, grilluję na ogniu w kratce do ryb, z każdej strony aż skóra
stanie się chrupiąca.Około 15 -20 minut.
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzam.
Wodę zagotowuję w rondelku,
dodaję pastę z tamandarynowca , cukier , kmin oraz starty imbir, gotuję aż
uzyskam konsystencję syropu, wkładam ugotowane ziemniaki, mieszam, wykładam na
talerze, polewam jogurtem naturalnym, posypuję świeżą kolendrą, podaję z
grillowaną doradą.
Smacznego!
Pyszna propozycja :-) lubię rybkę na różne sposoby :-)
OdpowiedzUsuń