Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 4 września 2016

Paprykowe miseczki nadziane mięsem



Papryka. 

Królowa jesieni, może być pysznym dodatkiem do mięs, zup czy ryb, a także samodzielnym daniem, podana na gorąco z mięsem i ryżem stanowi pełnowartościowy posiłek obiadowy, jest dowodem na to, że w godzinę możemy zrobić coś smacznego i niezwykle apetycznego.




Składniki:

6 -7 sztuk żółtych papryk
½ kg mięsa mielonego z szynki
100 g ryżu z suszonymi pomidorami i soczewicą
1 duża cebula
3 łyżki oliwy
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
3 pomidory
Około 1 szklanka bulionu lub rosołu
100 g sera cheddar
Zioła prowansalskie do smaku
Sól morska do smaku
Gałązki świeżego rozmarynu
Olej do skropienia papryki

Sposób przygotowania:

Papryki przecinamy na pół, delikatnie nożem wydrążamy nasiona, zielone czubki zostawiamy. Skrapiamy od środka oliwą, solimy.

Przygotowujemy farsz:
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno nożem, szklimy na oliwie w głębokiej patelni kilka minut, wsypujemy suchy ryż, mieszamy, smażymy 3 minuty aż ryż stanie się szklisty, dodajemy mielone mięso, pokrojoną papryczkę chili, doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi, zalewamy bulionem , w trakcie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy do momentu aż ryż będzie na wpół miękki i wchłonie bulion.
 Zdejmujemy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Studzimy, do lekko ciepłego jeszcze farszu dodajemy połowę startego sera żółtego, mieszamy. 

Nadziewamy paprykowe miseczki, posypujemy resztą startego sera, układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładziemy gałązki świeżego rozmarynu.
 Zapiekamy około 15-20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.
Podajemy gorące.

Smacznego!




4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj