Deser który powstał na prośbę
moich dzieci które kochają budyń, zresztą kto go nie lubi J
Idealnie kruche ciasto, masa
budyniowa ze śmietanką i jajkami i lekko kwaśne śliwki które doskonale przełamują słodycz całego
ciasta. Pachnie i smakuje wspaniale. Do kawy lub na podwieczorek.
Powiem szczerze jedna z
lepszych moich tart.
Składniki:
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
½ litra mleka
1 duży budyń –na 750 ml mleka
½ szklanki cukru pudru
1 szklanka kremówki
3 jajka
30-40 dag węgierek
Jak wykonać ?
Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do
pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż
powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką.
¾ ciasta wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy
28 cm spód i boki-resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika, a formę z ciastem do
lodówki.
Masa;
Z mleka, cukru i z proszku budyniowego gotujemy
gęsty budyń.
Jajka ubijamy ze śmietanką i dodajemy do ciepłej masy budyniowej, miksujemy mikserem mieszadłem do ubijania piany aż
uzyskamy jednolitą lejącą konsystencję.
Tak przygotowane nadzienie wylewamy na ciasto. Na
wierzchu układamy pokrojone śliwki skórką do dołu, ścieramy na tarce resztę zmrożonego
ciasta.
Wkładamy tartę do nagrzanego do 180*c piekarnika
na grzanie góra dół i pieczemy około 45 minut-do lekkiego zrumienienia.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Można
oprószyć pudrem przed podaniem.
Słodkich wypieków.
Prezentuje się bajecznie, musiała być przepyszna !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Kolejne wspaniałe ciasto :)mniam :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda , czy mogą być mrożone śliwki
OdpowiedzUsuńMogą być.
UsuńŚwietne połaczenie smaków, uwielbiam takie ciasta :))
OdpowiedzUsuńDlaczego masa mi nie stężała po upieczeniu? :(
OdpowiedzUsuńNie ma opcji żeby nie stężała mając 3 jajka w sobie,A ostygła dobrze ?
UsuńŚwietna tarta! Nadstawiam talerzyk :)
OdpowiedzUsuń