Jesień przetworami się zaczyna…..jak
w tej piosence ;)
Długo szukałam idealnego
przepisu na sos słodko-kwaśny który spełnił by moje oczekiwania smakowe, metodą
prób i błędów, wreszcie doszłam do efektu takiego jakbym chciała.
Warto go zrobić, bo takiego jak
domowy nie ma w żadnym sklepie, proszę też o zdjęcia
i wrażenia smakowe.
Składniki:
3,5 kg dojrzałych pomidorów
1 kg cebuli
4 duże marchewki
5 sztuk różnokolorowych papryk
1 mała główka czosnku
2 papryczki chili
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
1 łyżka delikatesowej musztardy
3 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka curry
2 łyżki soli
2,5 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
2 czubate łyżki mąki
ziemniaczanej do zagęszczenia
½ szklanki soku z ananasa
Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy kroimy na
mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem gotujemy około 15 minut-aż
zaczną się rozpadać, gorące miksujemy blenderem na jednolity mus.
Dodajemy do
pomidorów pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy
pokrojoną w kostkę paprykę , marchewkę pokrojoną w cienkie słupki, przeciśnięty
przez praskę czosnek, osączoną kukurydzę oraz pokrojonego ananasa-sok z puszki
zachować !
Wsypujemy cukier, sól,
musztardę, dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy ocet, gotujemy około 25 minut, na sam koniec dodajemy posiekaną papryczkę
chili, sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną w połowie szklanki soku z ananasa,
gotujemy jeszcze 5 minut, gorący sos przekładamy do czystych wyparzonych
słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, okręcamy w koc i zostawiamy aż
ostygną.
Bardzo ciekawy przepisik
OdpowiedzUsuń