Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 17 września 2016

Sos słodko-kwaśny


Jesień przetworami się zaczyna…..jak w tej piosence ;)

Długo szukałam idealnego przepisu na sos słodko-kwaśny który spełnił by moje oczekiwania smakowe, metodą prób i błędów, wreszcie doszłam do efektu takiego jakbym chciała.

Warto go zrobić, bo takiego jak domowy nie ma w żadnym sklepie, proszę też o zdjęcia i wrażenia smakowe.



Składniki:

3,5 kg dojrzałych pomidorów
1 kg cebuli
4 duże marchewki
5 sztuk różnokolorowych papryk
1 mała  główka czosnku
2 papryczki chili
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
1 łyżka delikatesowej musztardy
3 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka curry
2 łyżki soli
2,5 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
½ szklanki soku z ananasa

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem gotujemy około 15 minut-aż zaczną się rozpadać, gorące miksujemy blenderem na jednolity mus. 

Dodajemy do pomidorów pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę , marchewkę pokrojoną w cienkie słupki, przeciśnięty przez praskę czosnek, osączoną kukurydzę oraz pokrojonego ananasa-sok z puszki zachować !

Wsypujemy cukier, sól, musztardę, dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy ocet, gotujemy około 25  minut, na sam koniec dodajemy posiekaną papryczkę chili, sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną w połowie szklanki soku z ananasa, gotujemy jeszcze 5 minut, gorący sos przekładamy do czystych wyparzonych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, okręcamy w koc i zostawiamy aż ostygną.







1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj