Gdy wracamy z pracy, chcemy
szybko zjeść ciepły obiad. Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i fetą to idealne
danie na rozgrzewkę. Szybko się ją robi a potem wystarczy tylko zapiec…no to
smacznego!
Składniki:
1 kg sałatkowych ziemniaków
½ kg mięsa z kurczaka
20 dag kiełbasy szynkowej
2 duże garście świeżego
szpinaku baby
1 duża cebula
25 dag sera fety
3 jajka
1 szklanka słodkiej śmietanki
18%
1 łyżeczka przyprawy do
kurczaka
Gałka muszkatołowa do smaku
Suszony rozmaryn do smaku
Sól ziołowa do smaku
Świeży rozmaryn do posypania
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki skrobiemy gotujemy w
lekko osolonej wodzie prawie do miękkości-mają pozostać jędrne. Odcedzamy
zostawiamy do wystygnięcia.
Mięso, myjemy, kroimy na
kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
na patelni, gdy mięso będzie podsmażone dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz
kiełbasę i szpinak, przesmażamy około 5 minut.
Jajka miksujemy ze śmietanką,
doprawiamy gałką muszkatołową do smaku, solą ziołową oraz rozmarynem, na sam
koniec dodajemy pokrojony lub rozdrobniony ser feta, mieszamy.
Na dnie lekko natłuszczonej
formy ceramicznej, rozkładamy połowę pokrojonych na grube plastry ziemniaków,
oprószamy je lekko rozmarynem.
Na ziemniaki wykładamy masę z
mięsem i szpinakiem, przykrywamy resztą pokrojonych ziemniaków, zalewamy masą
jajeczną z fetą.
Wstawiamy do nagrzanego do
180*c piekarnika, zapiekamy do momentu aż wierzch się przyrumieni.
Podajemy gorącą.
Pycha! feta w zapiekankach sprawdza się idealnie
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że dotychczas fety tylko w sałatkach używałem, a do zapiekanek zazwyczaj żółtego sera... Kolejna ciekawa inspiracja :)
OdpowiedzUsuńO rany, wyglada pysznie 😀
OdpowiedzUsuń