Gulasz pasterski –to przepis z
kuchni węgierskiej z dużą ilością papryki, niekoniecznie tej ostrej.
Wspaniałe jednogarnkowe danie
do którego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im więcej, tym lepszy, które kroimy w grubsze kawałki. Zagęszczony zacierką. Rozgrzewający, w sam raz na
jesienno-zimowe dni. Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam.
Pyszny!
Składniki:
½ kg szynki wieprzowej
½ kg cielęciny
½ kg łopatki wieprzowej
6 średnich pieczarek
4-5 ziemniaków
1 marchewka
2 czerwone papryki
1 papryka żółta
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki smalcu lub masła
klarowanego
½ szklanki suchej zacierki
2 łyżki koncentratu
pomidorowego
jarzynka lub sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do
smaku
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
szczypta chili
szczypta kminku
natka pietruszki do posypania
Jak wykonać ?
Mięso opłukać, , osuszyć ręcznikiem
papierowym , pokroić w grubszą kostkę. W
szerokim garnku rozgrzać smalec lub
masło klarowane, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, chwilę
przesmażyć , dodać pokrojoną w kostkę
cebulę oraz mięso, podsmażyć 10 minut
pod przykryciem od czasu do czasu zamieszać..
Zalać wodą – tyle aby mięso
było przykryte, dodać liście laurowe i
ziele angielskie.
Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, po tym
czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, paprykę oraz pokrojone
na ćwiartki pieczarki, doprawić do smaku majerankiem, jarzynką lub solą ,
szczyptą chili i kminku, dodać koncentrat pomidorowy, gotować 30-40 minut, pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będą
miękkie, jeśli całość zrobi się bardzo gęsta dodać trochę wody i gotować, w trakcie
próbować i doprawić do smaku wg gustu.
Na kilka minut przed końcem gotowania
wsypać suchą zacierkę, gotować 5 minut aż będzie miękka. Zestawić z ognia.
Na talerzu
oprószyć natką pietruszki.
Życzę smacznego!
bardzo smakowity:)
OdpowiedzUsuńIdealne danie jesienne, pycha
OdpowiedzUsuńLubię takie danie, które same się robią :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis :)
Dużo,smacznie i do syta,czyli tak jak lubię :) pyszny obiadek Aga :)
OdpowiedzUsuń