Mój autorski pomysł na nowoczesne śledzie w świątecznym wydaniu.
Wigilijne menu warto urozmaicić tą propozycją, podane w
przezroczystych pucharkach będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.
To połączenie
smaków, zaskakuje i rewelacyjnie ze sobą współgra, zachęcam do wypróbowania.
Niech
te święta będą pełne magii i nowych smaków.
Składniki:
Na około 4 pucharki
½ kg łagodnych śledzi w oleju
2-3 sztuki czerwonej cebuli
20 dag sera feta-użyłam MLEKOMA
½ szklanki majonezu
light
½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka łagodnej musztardy
1 płaska łyżka chrzanu ze słoiczka
Szczypta cukru
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz
Słoiczek konfitury z żurawiny
Jak wykonać ?
Śledzie osączamy z zalewy olejowej na ręczniku papierowym
kroimy na cienkie paseczki, układamy na dnie szklanych pucharków, cebulę
obieramy siekamy drobniutko w kostkę, rozsypujemy na śledziach, doprawiamy
szczyptą soli i pieprzu, układamy warstwę pokrojonego sera feta.
Majonez mieszamy ze śmietaną, szczyptą cukru, dodajemy chrzan
i musztardę, mieszamy, polewamy śledziki, na wierzchu kładziemy po łyżeczce żurawinowej
konfitury, schładzamy w lodówce.
Podajemy.
Smacznego!
Apetyczna propozycja :) i rzeczywiście pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńSuper ciekawie, muszę kiedyś zrobić. Pozdrawiam Agatko 😆
OdpowiedzUsuńprezentują się po prostu fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńZa śledziami nie przepadam,ale Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPiekne, swiateczne danie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram sie do zrobienia tych śledzików i zastanawiam się jakich śledzi użyć - matiasów (słonych) czy śledzi kwaśnych z oleju?
OdpowiedzUsuńja miałam delikatne, ani kwaśne ani słone w zalewie olejowej, takie są najlepsze.
UsuńDziękuję za odpowiedź. Zrobilam ze śledzi tzw.: wiejskich.
UsuńPycha!
Dziękuję, pozdrawiam serdecznie :)
Usuń