Święta świętami, ale normalny obiad
na co dzień też zjeść trzeba. Dziś mam dla Was zapiekankę z makaronem, i pewnie
obco brzmiącym dla niektórych kalerosse- właśnie co to takiego ?
Sama pierwszy raz jadłam J
W oparciu o naturalne metody upraw, powstało nowe warzywo, łączące w sobie to,
co brukselka i jarmuż mają najlepsze. Zdrowe, pachnące lekko orzechowym smakiem, atrakcyjne w wyglądzie, to właśnie zalety kalerosse.
Składniki:
30 dag makaronu penne
30 dag kalerosse
1 cukinia
½ pora
1 cebula
1 czerwona papryka
15 dag dowolnej wędliny
10 dag sera żółtego typu
cheddar
½ szklanki słodkiej śmietanki 12%
2 łyżki klarowanego masła
Sól himalajska do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
szczypior do posypania
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente,
odcedzić przelać zimną wodą, osaczyć na durszlaku.
Warzywa umyć, z papryki wydrążyć
nasiona pokroić w kostkę , cebulę i por posiekać, kalerosse przekroić na
połówki, tak samo pokroić cukinię razem ze skórką oraz wędlinę. Ser zetrzeć na
tarce o grubych oczkach.
Na głębokiej patelni rozgrzać
masło, dodać por z cebulą oraz resztę pokrojonych warzyw i wędliną , dusić pod przykryciem 7-8 minut mieszając od czasu do czasu, doprawić solą i pieprzem do
smaku, gdy warzywa zmiękną, dodać makaron, wlać śmietankę, wymieszać, wyłożyć
do naczynia żaroodpornego.
Całość posypać startym serem żółtym, naczynie przykryć folią aluminiową , zapiekać w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut.
Całość posypać startym serem żółtym, naczynie przykryć folią aluminiową , zapiekać w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut.
Podawać gorącą zapiekankę ,
posypaną szczypiorem.
Smacznego!
Bardzo fajne zapiekanka. A gdzie kupiłaś takie nowe warzywo?
OdpowiedzUsuńMonika dostałam :) Firma Fit&Easy ma w sprzedaży :)
UsuńPysznie jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńTo super, bardzo dostajesz takie apetyczne upominki :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, ja dzis robiłam z tym nowym warzywem obiad
OdpowiedzUsuń