Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 16 grudnia 2016

Zapiekanka z makaronem i kalerosse



Święta świętami, ale normalny obiad na co dzień też zjeść trzeba. Dziś mam dla Was zapiekankę z makaronem, i pewnie obco brzmiącym dla niektórych kalerosse- właśnie co to takiego ?
Sama pierwszy raz jadłam J W oparciu o naturalne metody upraw, powstało nowe warzywo, łączące w sobie to, co brukselka i jarmuż mają najlepsze. Zdrowe, pachnące lekko orzechowym smakiem, atrakcyjne w wyglądzie, to właśnie zalety kalerosse.



Składniki:

30 dag makaronu penne
30 dag kalerosse
1 cukinia
½ pora
1 cebula
1 czerwona papryka
15 dag dowolnej wędliny
10 dag sera żółtego typu cheddar
½ szklanki słodkiej śmietanki 12%
2 łyżki klarowanego masła
Sól  himalajska do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
szczypior do posypania

Wykonanie:


Makaron  ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić przelać zimną wodą, osaczyć na durszlaku.

Warzywa umyć, z papryki wydrążyć nasiona pokroić w kostkę , cebulę i por posiekać, kalerosse przekroić na połówki, tak samo pokroić cukinię razem ze skórką oraz wędlinę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.


Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać por z cebulą oraz resztę pokrojonych warzyw i wędliną  , dusić pod przykryciem 7-8 minut mieszając  od czasu do czasu, doprawić solą i pieprzem do smaku, gdy warzywa zmiękną, dodać makaron, wlać śmietankę, wymieszać, wyłożyć do naczynia żaroodpornego. 

Całość posypać startym serem żółtym, naczynie przykryć folią aluminiową , zapiekać w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut.

Podawać gorącą zapiekankę , posypaną szczypiorem.



Smacznego!





5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj