Lody w środku zimy ? Czemu nie
! Obłędnie kremowe, niebiańskie połączenie
orzechów włoskich zatopionych w
karmelu, mleczne wafelki Lusette i sos czekoladowo-jeżynowy czy może być cos lepszego niż dobra książka,
kocyk i taki deser ? Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa.
Deser który choć
ma milion kalorii ciężko mu się oprzeć. Gwarantuję że smakuje jak wygląda.
Składniki:
400 ml słodkiej śmietanki 30%
3 łyżki serka mascarpone
2 jajka
1/2 laski wanilii
szczypta soli zielonej himalajskiej, może być morska
15 dag orzechów włoskich
10 dag trzcinowego cukru brązowego
2 łyżki wody
3 łyżki serka mascarpone
2 jajka
1/2 laski wanilii
szczypta soli zielonej himalajskiej, może być morska
15 dag orzechów włoskich
10 dag trzcinowego cukru brązowego
2 łyżki wody
3 wafelki mleczne Lusette
Sos czekoladowo-jeżynowy
10 dag gorzkiej czekolady
½ szklanki mrożonych jeżyn
10 dag gorzkiej czekolady
½ szklanki mrożonych jeżyn
¼ szklanki wody
150 ml śmietanki kremowej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru pudru
1 wafelek mleczny Lusette
Sposób przygotowania:
Orzechy w karmelu:
Orzechy
rozdrabniam wałkiem do ciasta , przesypuję na suchą patelnię i prażę.
W rondelku zagotowuję wodę z cukrem mieszam do momentu rozpuszczenia cukru, aż powstanie
karmel cały czas mieszając, wsypuję uprażone orzechy chwilę smażę.
Gotową mieszankę wylewam na papier pergaminowy
cienką warstwą, zostawiam do całkowitego wystygnięcia, następnie kruszę na
drobno palcami.
Masa:
Jajka oddzielam osobno białka i żółtka.
Żółtka ubijam na puch z ziarenkami wanilii , a białka ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę łączę z serkiem mascarpone miksuję na puszysto, wlewam ubite żółtka, delikatnie mieszam aby nie utracić struktury piany a następnie mieszam z białkami.
Do masy śmietanowo jajecznej wsypuję pokruszone orzechy w karmelu oraz pokrojone na kawałki wafelki Lusette mieszam delikatnie łyżką.
Żółtka ubijam na puch z ziarenkami wanilii , a białka ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę łączę z serkiem mascarpone miksuję na puszysto, wlewam ubite żółtka, delikatnie mieszam aby nie utracić struktury piany a następnie mieszam z białkami.
Do masy śmietanowo jajecznej wsypuję pokruszone orzechy w karmelu oraz pokrojone na kawałki wafelki Lusette mieszam delikatnie łyżką.
Masę przekładam do keksówki wyłożonej wcześniej
folią wygładzam łyżką.
Deser wkładam na 5 godzin do zamrażarki.
Deser wkładam na 5 godzin do zamrażarki.
Sos:
Jeżyny zagotowuję z wodą i cukrem aż puszczą sok rozdrabniam
je delikatnie widelcem, wlewam śmietankę mieszam, zestawiam z ognia, dodaję połamaną
czekoladę, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać , mieszam dokładnie.
Deser na 3 godziny przed podaniem wyciągam do
lodówki aby zmiękł, kroję na plastry, dekoruję pokrojonym wafelkiem, polewam sosem od razu podaję.
Poezja!
Boskość nad boskościami! Agata trzymam mocno kciuki za Ciebie!
OdpowiedzUsuńPrzydadzą się 😋
UsuńNo i zrobiłam się głodna :) Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ☺☺
OdpowiedzUsuńPiękne i chrupiące lody. Wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła, pysznie wyglądaja te lody
OdpowiedzUsuńGratuluję wyróżnienia Aga <3 wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😍
UsuńGratulacje! Pyszne lody!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńAgatka dopiero teraz zobaczyłam wyniki, serdecznie gratuluje Ci Kochana!
OdpowiedzUsuńTwoje kciuki się przydały 😚
Usuń