Bardzo obiecujące połączenie
smakowe. Puszysty biszkopt nasączony cytrynowym ponczem, warstwa jabłek z
galaretką i delikatny krem śmietanowo-budyniowy zwieńczony posypką z kokosu.
Jedno z lepszych warstwowych ciast. Polecam!
Składniki:
Biszkopt:
5 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
2 pełne łyżki mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
½ szklanki przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu
Masa jabłkowa:
1,2 kg winnych jabłek
4 łyżki cukru
Masa budyniowo-śmietanowa:
1 szklanka śmietany kremówki
2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka
2 czubate łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
20 dag podłużnych biszkoptów
10 dag wiórek kokosowych białych
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na
sztywną pianę, pod koniec wsypujemy stopniowo cukier cały czas miksując do
uzyskania gęstej lśniącej piany, dodajemy żółtka, miksujemy, wsypujemy
przesiane przez sito obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie
mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie mieszamy tylko do połączenia, tak
aby nie utracić konsystencji piany.
Masa ma być puszysta.
Wylewamy do wyłożonej pergaminem –samo dno
blachy o wym 25-30 cm
Pieczemy 30 minut w temp 170*c. Po
upieczeniu studzimy. Wyciągamy z formy na kratkę.
Poncz:
Składniki ponczu mieszamy ze
sobą.
Masa jabłkowa:
Obrane i pokrojone jabłka
prażymy w rondelku z cukrem do momentu aż puszczą sok i zaczną się rozpadać,
zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia,
odstawiamy
do wystudzenia.
Masa budyniowo śmietanowa;
Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy
spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści.
Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak
przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do
połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności
mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę,
dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do
uzyskania puszystego kremu.
Złożenie ciasta:
Biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki, nasączamy
równomiernie ponczem, wykładamy tężejącą masę jabłkową, na jabłkach rozkładamy
podłużne biszkopty, wykładamy masę śmietanowo-budyniową, posypujemy wiórkami.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Słodkich wypieków!
Wyglada wspaniale, musi byc boskie w smaku
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :) ostatnio robiłam podobne,ale w lżejszej wersji.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :) mniam :)
OdpowiedzUsuńTakie bajki to ja lubię :)
OdpowiedzUsuń