Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 21 kwietnia 2017

Ciasto jabłkowa bajka



Bardzo obiecujące połączenie smakowe. Puszysty biszkopt nasączony cytrynowym ponczem, warstwa jabłek z galaretką i delikatny krem śmietanowo-budyniowy zwieńczony posypką z kokosu. Jedno z lepszych warstwowych ciast. Polecam!


Składniki:

Biszkopt:
5 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
½ szklanki przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu

Masa jabłkowa:
1,2 kg winnych jabłek
4 łyżki cukru

Masa budyniowo-śmietanowa:
1 szklanka śmietany kremówki
 2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka
2 czubate łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
20 dag podłużnych biszkoptów
10 dag wiórek kokosowych białych

Sposób przygotowania:


Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy stopniowo cukier cały czas miksując do uzyskania gęstej lśniącej piany, dodajemy żółtka, miksujemy, wsypujemy przesiane przez sito obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie mieszamy tylko do połączenia, tak aby nie utracić konsystencji piany.
Masa ma być puszysta.

Wylewamy do wyłożonej pergaminem –samo dno blachy o wym 25-30 cm
Pieczemy 30 minut w temp 170*c. Po upieczeniu studzimy. Wyciągamy z formy na kratkę.

Poncz:
Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

Masa jabłkowa:
Obrane i pokrojone jabłka prażymy w rondelku z cukrem do momentu aż puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy
do wystudzenia.

Masa budyniowo śmietanowa;
Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści.

Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.

Złożenie ciasta:
Biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki, nasączamy równomiernie ponczem, wykładamy tężejącą masę jabłkową, na jabłkach rozkładamy podłużne biszkopty, wykładamy masę śmietanowo-budyniową, posypujemy wiórkami. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Słodkich wypieków!



4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj