Uwielbiam zupy z krewetkami,
zazwyczaj robiłam ją po tajsku, z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową, tym
razem postawiłam na polską wersję, wiem, nie będę skromna ale jest przepyszna a
całość przygotowania zajmuje pół godzinki, ważne w tej zupie są krewetki ja używam
zawsze Vannamei .
Zupę ugotowałam w garnku Royal ze sklepu Galicja Dla Twojego Domu, cechą tej serii są czerwone elementy; ergonomiczne, powlekane silikonem rączki w patelniach i uchwyty w garnkach.
Czarna barwa w połączeniu z czerwonymi idealnie wyprofilowanymi detalami,
podkreślającymi ładny wygląd naczyń sprawia, iż są one wspaniałą ozdobą wnętrza.
Garnki zaopatrzono w funkcjonalne i dekoracyjne
szklane pokrywy zwieńczone czerwonym uchwytem .
Przeznaczone są do wszystkim
rodzajów kuchenek, również indukcyjnych.
Jakość, wygoda i przystępne ceny to atuty,
polecam zajrzeć!
Składniki:
6 ziemniaków
23 dag mrożonych krewetek vannamei obranych
½ pora
½ czerwonej papryki
½ puszki kukurydzy
50 g serka topionego
śmietankowego
1 łyżka klarowanego masła
1 litr bulionu warzywnego
1 liść laurowy
Szczypta oregano do smaku
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do
smaku
Gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, z papryki
wydrążyć nasiona, wszystko pokroić w kostkę łącznie z porem.
W garnku rozgrzać
klarowane masło, wrzucić warzywa zeszklić 5 minut pod przykryciem, od czasu do
czasu zamieszać.
Wlać gorący bulion , dodać liść laurowy, posolić do smaku i gotować
pod przykryciem 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie, wsypać osączoną
z zalewy kukurydzę, dodać rozmrożone i opłukane krewetki, oraz serek topiony,
doprawić do smaku oregano, gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i
ewentualnie solą , gotować jeszcze chwile do rozpuszczenia serka.
Zupa jest
gotowa.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !