Prawie każdy uwielbia domową
pizzę, robiłam ją już na różne możliwe sposoby, na jej wzór powstały wytrawne muffinki, dodatki do takich babeczek możemy
dobierać wg swoich upodobań, choć są
czasochłonne - wyrastanie ciasta, wycinanie, robienie farszu, to jednak wygląd
i smak wynagradza wszelkie trudy, taką formą podania będą zachwyceni zwłaszcza
najmłodsi, smakowały całej mojej rodzinie i fajnie prezentowały się na talerzu.
Ciasto drożdżowe rozwałkowałam wałkiem silikonowym na stolnicy, te gadżety otrzymałam w ramach współpracy z firmą Galicja Dla Twojego domu, idealnie sprawdziły się jako niezbędnik kuchenny, taka stolnica zajmuje bardzo mało miejsca, zawijamy w rulon i chowamy do szuflady. Wałek natomiast jest poręczny również silikonowy dzięki temu nic się do niego nie lepi, wałkowanie ciasta nim to sama przyjemność!
Każda Pani
domu może się w nie zaopatrzyć, są różne kolory które można dopasować
do wystroju kuchni, jedyny mały minus
daję za wymiary stolnicy, mogłaby być ciut większa. Zachęcam do zapoznania się z
większym asortymentem sklepu, plusem są przyjazne ceny.
Składniki:
na 24 sztuki muffinek:
Ciasto:
½ kg mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
7 g drożdży suchych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
3 łyżki oliwy lub oleju
300 ml ciepłej wody
7 g drożdży suchych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
3 łyżki oliwy lub oleju
Nadzienie:
7 sztuk dużych pieczarek
1 duża cebula
½ puszki kukurydzy
15 dag szynki gotowanej
½ papryki czerwonej
15 dag startego żółtego sera
1 łyżeczka masła
Zioła prowansalskie do smaku
Sól do smaku
Świeżo mielony
pieprz do smaku
Jak wykonać ?
Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, wlać oliwę i ciepłą wodę, dodać jajko, wyrobić gładkie ciasto, w razie konieczności dolać wody lub dosypać troszkę mąki, wyrobione oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość ciasta się podwoi.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, wlać oliwę i ciepłą wodę, dodać jajko, wyrobić gładkie ciasto, w razie konieczności dolać wody lub dosypać troszkę mąki, wyrobione oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość ciasta się podwoi.
W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz:
Pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię, na małym ogniu
smażyć aż puszczą sok i nadmiar wody odparuje, wtedy dodać posiekaną cebulę,
masło, smażyć aż cebula zmięknie, zestawić z ognia, dodać posiekaną szynkę,
paprykę, osączoną z zalewy kukurydzę oraz połowę startego sera, doprawić do
smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na silikonową stolnicę podsypaną lekko mąką,
rozwałkować na cienki płat ciasta, dużą szklanką wycinać kółka. Formę w
kształcie babeczek wysmarować lekko olejem, włożyć do środka krążki ciasta
drożdżowego, łyżeczką nakładać farsz.
Posypać resztą startego sera, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez
25-30 minut.
Podawać z dowolnymi dodatkami np. ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego!
Fajny pomysł, podkradne go kiedyś, jeśli pozwolisz? :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie muffinki w formie pizzy :-) a wałek chętnie bym wypróbowała :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają. Musza byc przepyszne. A produkty Galicji warte polecenia. Wiem bo tez uzywam
OdpowiedzUsuń