Pyszne włoskie klasyczne tiramisu wzbogacone korzenną przyprawą do piernika, aksamitne gorzko słodkie , rozpływające
się w ustach najlepsze na drugi dzień po
schłodzeniu, smak wzbogacony ciemnym rumem nie
kawowym likierem, ten deser bez pieczenia jest tak pyszny i przygotujesz
go w 30 minut. Uwielbiam tiramisu a Wy ?
Szklana
forma 30/17 cm
35
dag podłużnych biszkoptów Savoiardi
½
kg sera mascarpone
1
szklanka śmietany kremówki 30%
6
żółtek
6
łyżek cukru
1
łyżka kawy rozpuszczalnej
1
szklanka gorącej wody
½
łyżeczki przyprawy do piernika
2
łyżki rumu
Ciemne
kakao do oprószenia
Jak wykonać tiramisu ?
Kawę
rozpuszczalną wsypujemy do kubka razem z przyprawą do piernika, zalewamy
szklanką gorącej wody słodzimy 1 łyżeczką cukru, odstawiamy do wystudzenia. Do
zimnego naparu wlewamy ciemny rum, mieszamy.
Żółtka
jaj wbijamy do szklanej miski, wsypujemy cukier stawiamy na garnku z gorącą
wodą i mieszadłem do piany ubijamy mikserem aż stanie się gęsta, lśniąca a
cukier się rozpuści.
Dobrze
schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie razem z serkiem mascarpone, ubijamy na
gęsty krem , dodajemy masę jajeczną, miksujemy krótko, tylko do połączenia.
W
szklanym pojemniku układamy pierwszą warstwę biszkoptów, skrapiamy równomiernie
częścią naparu z kawy, posypujemy grubo przez sitko ciemnym kakao, wylewamy
część kremu, układamy drugą warstwę biszkoptów tak sam skrapiamy naparem z
kawy, oprószamy kakao, na wierzch rozprowadzamy resztę kremu i posypujemy grubo
kakao, naczynie przykrywamy, schładzamy całą noc w lodówce.
Deser kroić układać
na talerzykach lub najlepiej jeść łyżeczką prosto z formy.
Smacznego
J
piernikowe? rewelacja!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuńWow! Trochę mnie tu nie było, a tutaj takie pyszności się dzieją! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńPysznosci
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń