Z ciasta francuskiego można
wyczarować wiele przekąsek na słono, tym razem zrobiłam serowo-francuskie
paluchy z szynką parmeńską z dużą ilością ostrej papryki a mimo to wcale nie
były ostre J
Ważne jest aby użyć do nich wyrazistego
w smaku sera żółtego np. parmezanu cz cheddara, nie próbujcie z goudą bo wyjdą
zupełnie bez smaku, polecam podawać ciepłe z domowym sosem czosnkowym, na
spotkanie z przyjaciółmi rewelacja!
Składniki:
2 rulony świeżego ciasta francuskiego
20 dag ostrego sera żółtego np.
cheddar
10 dag szynki parmeńskiej
Ostra papryka do posypania
1 jajko
Jak wykonać ?
Ciasto francuskie musi być dobrze schłodzone w lodówce. Szynkę
parmeńską pokroić w drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych
oczkach.
Jeden rulon ciasta francuskiego
rozwinąć na papierze pergaminowym, posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem,
posypać ostrą papryką-(nie żałować ) na to ¾ startego sera i szynkę parmeńską,
rozłożyć drugi rulon ciasta francuskiego, docisnąć ręką, posmarować jajkiem,
posypać resztą sera, lekko przyklepać aby ser złapał ciasta, radełkiem z
krótszej strony kroić na paski około 1,5
cm-2 cm , zawinąć tworząc spiralę.
Ułożyć na blasze wyłożonej
pergaminem, włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika piec około 15-18 minut aż
będą złociste.
Przestudzić i podawać.
Bardzo lubię takie przekąski :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)