Soczyste kąski z kurczaka w
kremowo-cebulowej marynacie, doskonałe jako dodatek do młodych ziemniaczków lub
solo z ulubionym dipem czosnkowym, posmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom,
przepis prosty i warty wypróbowania a składniki znajdą się w każdym domu.
Polecam.
Składniki:
65 dag fileta z kurczaka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
150 ml śmietanki 30%
1 łyżka majonezu
½ łyżeczki czosnku
granulowanego do smaku
Przyprawa do mięsa do smaku
Sól do smaku
Bułka tarta do panierowania
Płatki kukurydziane do
panierowania
Jak wykonać ?
Filet z kurczaka umyć pokroić
na małe kawałki 5/5 cm, przełożyć do miski, oprószyć przyprawami, dodać
posiekaną w drobną kostkę cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać
z majonezem połączonym ze śmietanką, tak aby marynata rozprowadziła się
równomiernie na mięsie.
Włożyć na 2 godziny do lodówki,
po tym czasie kąski panierować w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych
wymieszanych w równych proporcjach z bułką tartą, docisnąć dobrze panierkę do
mięsa, układać na blasze wyłożonej pergaminem, piec w nagrzanym piekarniku do
180*c przez 40 minut aż panierka stanie się chrupiąca.
Podawać ciepłe z dowolnymi
dodatkami.
Smacznego :)
Mniam..pyszna propozycja ;)
OdpowiedzUsuńpYSZNOSCI
OdpowiedzUsuń