Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 20 października 2017

Jednogarnkowy kociołek z soczewicą



Nastały jesienne niekoniecznie ciepłe dni, wszystko się zmienia i znów wracamy do pożywnych dań jednogarnkowych, zgodnie z prawami natury o tej porze roku chce się jeść bardziej treściwie, co wcale nie znaczy, że musi być niezdrowo, kociołek z czerwoną soczewicą z dodatkiem papryki, pieczarek na kiełbasce z dużą ilością cebulki jest pożywny i zdrowy, a po za tym gotuje się samo i na dodatek  błyskawicznie. Wspaniały aromat i smak bez zbędnych składników.

Składniki na 4-5 porcji:
20 dag drobnej czerwonej soczewicy (polecam z Lidla)
20 dag cienkiej kiełbasy np. śląskiej
15 dag chudego boczku wędzonego
2 cebule
Około 1 litr wody lub bulionu domowego
½ czerwonej papryki
3 duże pieczarki
2 średnie marchewki
2 liście laurowe
4 sztuki ziela angielskiego
1 łyżeczka przyprawy do dań z fasoli Prymat
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka ketchupu ostrego
Szczypta ostrej papryki do smaku
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokroić w pół plasterki, boczek i cebulę w kostkę. Wrzucić do garnka i przesmażyć razem pod przykryciem  aż boczek się wytopi a cebula zeszkli. 

Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę  oraz na ćwiartki pieczarki, wsypać soczewicę, wrzucić  liść laurowy  i ziele angielskie, zalać połową gorącego bulionu lub wody, dodać przyprawę do dań z fasoli i na wolnym ogniu gotować , od czasu do czasu zamieszać, w trakcie gotowania dolewać resztę bulionu aż soczewica będzie miękka, (ta z Lidla gotuje się 7 minut) dodać musztardę oraz ketchup, doprawić delikatnie solą -wędzony boczek i kiełbaska jest dość słona wiec należy uważać, pieprzem i ostrą papryką. 

Zagotować, zestawić z ognia. Kociołek jest dość gęsty za sprawą soczewicy, nie ma potrzeby  żadnego zagęszczania.

Podawać  gorący   np. z pszenna bułeczką. Pycha :) 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Agata to ja porywam porcję ze zdjęcia,razem z naczynkiem;) naczynie piękne a potrawa bardzo w moim stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, prezentuję się naprawdę wyborni :) polecam każdemu!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj