Teraz kiedy przede mną ciężki
okres w życiu i codzienne kursowanie między domem a oddziałem radioterapii daje
się we znaki, doceniam szybkie posiłki i
słoiczki gotowego sosu w szafce, tak właśnie w takich momentach docenia się je
najbardziej, kiedy wracasz do domu i nie wiadomo w co ręce wsadzić, obowiązki
czekają bo nikt za Ciebie nic nie zrobi a głodny brzuszek domaga się posiłku.
Nie wyobrażam sobie obiadu
bez jarzyn, w ogródku nadal rośnie
cukinia i dynia te polskie warzywa są najsmaczniejsze na świecie, w szafce
miałam resztki makaronu, w lodówce wyrazisty w smaku ser więc tak powstało na
szybko to danie, choć proste to smakiem wyborne. Wszystko robię w większej
ilości i na zapas bo z patelni nie problem sobie podgrzać . No to smacznego!
Składniki:
Na 2-3 porcje
30 dag makaronu świderki
1 słoik sosu Łowicz
10 dag salami
1/2 małej dyni
1/2 papryczki chili
1 cukinia
2 cebule
2 łyżki oliwy
3 łyżki startego sera
grana padano
½ łyżeczki curry
Sól morska do smaku
Pieprz świeżo mielony do
smaku
Natka pietruszki do
posypania
Jak wykonać ?
Makaron ugotować all dente
w osolonym wrzątku, odcedzić na durszlaku.
Cebule obrać posiekać w
kostkę, salami i wydrążone z nasion chilii pokroić w cienkie paski, obraną
dynię i cukinię w grubszą kostkę.
Na głębszej patelni
rozgrzać oliwę, dodać cebulę zeszklić, dorzucić salami oraz pokrojone warzywa,
posolić i doprawić pieprzem do smaku, przykryć pokrywką poddusić aż warzywa zmiękną, wtedy
dodać słoiczek sosu Łowicz doprawić
curry, poddusić aż zabulgocze, wsypać ugotowany makaron , całość wymieszać z tartym serem grana padano, posypać
natką, podawać prosto z patelni lub przełożyć na talerze.
#lowicz
Wpis dodaje do akcji konkursowej Jeden sos wiele dań:
Danie wygląda bardzo zachęcająco. Te sosiki są dobre, używałam ich.
OdpowiedzUsuńtak to prawda, skład mają naprawdę w porządku.
UsuńWow uwielbiam takie dania! Muszę je koniecznie przyrządzić w tym tygodniu :P
OdpowiedzUsuń