Grzyby-jesienne dary lasu,
sezon na nie jest zdecydowanie za krótki , trzeba z niego korzystać póki się
da. Makaron z prawdziwkami i czerwonymi kozakami cechuje prostota i minimalizm. Wspaniały kremowy sos
na bazie włoskiego białego wytrawnego wina , podkręcony smakiem orzeźwiającej cytryny
i pikantnej chili, tarty parmezan to kropka nad „i „
Jesień w polsko-włoskiej
wersji, prezentuje się wyśmienicie i smakuje świetnie!
#lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybow
Na 4 porcje:
1 paczka makaronu wstążki długie Lubella
80 dag grzybów leśnych-u
mnie prawdziwki i czerwone kozaki
4 szalotki
3 ząbki czosnku
½ ostrej papryki chili
½ łyżeczki startej skórki
cytrynowej
¾ szklanki śmietany
kremówki
150 ml białego pół wytrawnego
wina
2 łyżki masła
Szczypta suszonego
rozmarynu
Szczypta suszonego
tymianku
Pęczek świeżej natki
pietruszki do posypania
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do
smaku
Tarty parmezan do
posypania
Cebulę szalotkę i czosnek
obrać, paprykę chili wydrążyć z nasion posiekać. Oczyścić z igliwia grzyby,
pokroić na niezbyt małe kawałki.
W rondlu lub na szerokiej
patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, szalotkę oraz paprykę, chwilę
zeszklić, dodać pokrojone grzyby, wlać wino, dodać skórkę z cytryny, dusić 10
minut , mieszając aż wino odparuje, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, wlać
śmietankę o temp pokojowej , odparować , trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje,
doprawić do smaku suszonym tymiankiem i rozmarynem . Zestawić z ognia.
Makaron ugotować w
osolonym wrzątku wg wskazówek podanych na opakowaniu, odcedzić , połączyć z
sosem, rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem oraz świeżo posiekaną
natką pietruszki. Natychmiast podawać.
Ps. Lampka schłodzonego białego
włoskiego wina takiego samego jakiego używamy do sosu to bardzo dobry
pomysł do tej potrawy :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !