Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 2 października 2017

Sałatka bankietowa




Ta znakomita sałatka wpisuje się w każdą rodzinną imprezę, ułożona warstwowo przyciąga swym wyglądem, smakuje bardzo dobrze, jest sycąca i łatwa do zrobienia z ogólno dostępnych składników.

Na pewno na stałe zagości w niejednym domu. Polecam.

Składniki:
15 dag sera żółtego edamski lub gouda
6 jajek
2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym
1 mała cebula
Kawałek pora
1 puszka kukurydzy z chili
1 puszka groszku
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany kremówki
1 czubata łyżeczka delikatesowej musztardy
Pęczek cienkiego szczypiorku
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób wykonania sałatki:
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki wydrążyć żółtka, zetrzeć na tarce jarzynowej osobno zetrzeć białka.
Tuńczyka, kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, por oraz cebulę pokroić.
Majonez wymieszać z musztardą oraz ze śmietaną.
Sałatkę układać w szklanej salaterce warstwowo kolejność dowolna - ja dałam:
ser żółty, posiekana cebula z porem, kukurydza, rozdrobniony tuńczyk, groszek, białka, doprawić solą i pieprzem do smaku następnie rozłożyć  warstwę majonezową, posypać startymi żółtkami oraz szczypiorkiem, schłodzić w lodówce i podawać.
SmacznegoJ

1 komentarz:

  1. Moja kochaniutka, zanim dobiore sie do dna salaterki bede juz nasycony. Tak czy owak, lubie Ciebie bo starasz sie ocieplic serduszka wspanialosciami... a zycie jest tak zimne!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj