Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 12 listopada 2017

Miodownik Latte


Miodowe kruche blaty, jasna masa grysikowa i biszkoptowe języczki  nasączone kawą,   na wierzchu pyszni się warstwa śmietanki posypana gorzkim kakao-ciasto z klasą , aromatyczne, słodkie i obłędnie pyszne, na pewno będzie hitem wśród świątecznych wypieków. 
Ciasto najlepsze na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną i smaki się połączą.








Blaszka 24/24 cm

Miodowe blaty:
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 dag cukru pudru
1 czubata łyżka miodu wielokwiatowego
50 g masła
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka rumu
3 łyżki mleka 3,2%

Krem grysikowy:
500 ml mleka
15 dag cukru
4 czubate łyżki kaszy manny błyskawicznej
25 dag masła
14 sztuk podłużnych biszkoptów
150 ml naparu z rozpuszczalnej kawy


Warstwa śmietanowa:
350 ml śmietany 30%
1 śmietan fix lub 2 łyżki sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Gorzkie kakao do oprószenia

Przygotowanie:

Miodowe blaty:
Mąkę przesiać na stolnicę lub silikonową matę do wypieków, wymieszać z sodą, cukrem  oraz kawałkami masła, dodać miód, wbić jajko oraz żółtko, wlać rum oraz zimne mleko, zagnieść szybko jednolite ciasto, owinąć w folię spożywcza, schłodzić 20 minut w lodówce. Podzielić na dwie równe części. Ciasto rozwałkować na dwa placki lub wylepić dno jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i upiec (jeden blat piec 10-12 minut).Lub do uzyskania złocistego koloru.
Po upieczeniu wystudzić.

Masa grysikowa:
Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę ,cały czas mieszając gotować 3 minuty aż masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, zostawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimną masę grysikową , przygotować  gęsty krem.

Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na gęstą pianę, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix ewentualnie ser mascarpone, zmiksować.

Na jednym miodowym blacie wyłożyć połowę masy grysikowej, biszkopty maczać w zimnym naparze z kawy, ułożyć na kremie, przykryć resztą kremu docisnąć drugim miodowym blatem. 

Wykładamy warstwę śmietanową, oprószamy przez sitko grubo kakao. Ciasto chłodzimy w lodówce.


 Słodkich wypieków!




8 komentarzy:

  1. Jestem tu pierwszy raz I od razu widze ,ze sa przeisy z ktorych bede korzystac.Miodownik napewno upieke na swieta.Bede czestym gosciem na tym blogu.Pozdrawiam.Maria

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak po pyszne ciasto, to jak w dym do Agatki! Przecudne i z pewnością przepyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest niesamowite. Bardzo estetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto, a zdjęcia przepiękne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ bym sobie zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj