Miodowe kruche blaty, jasna masa grysikowa i biszkoptowe języczki nasączone kawą, na wierzchu pyszni się warstwa śmietanki posypana gorzkim kakao-ciasto z klasą , aromatyczne, słodkie i obłędnie pyszne, na pewno będzie hitem wśród świątecznych wypieków.
Ciasto najlepsze na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną i smaki się połączą.
Blaszka 24/24 cm
Miodowe blaty:
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
10 dag cukru pudru
1 czubata łyżka miodu
wielokwiatowego
50 g masła
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka rumu
3 łyżki mleka 3,2%
Krem grysikowy:
500 ml mleka
15 dag cukru
4 czubate łyżki kaszy
manny błyskawicznej
25 dag masła
14 sztuk podłużnych
biszkoptów
150 ml naparu z
rozpuszczalnej kawy
Warstwa śmietanowa:
Gorzkie kakao do
oprószenia
Przygotowanie:
Miodowe blaty:
Mąkę przesiać na stolnicę
lub silikonową matę do wypieków, wymieszać z sodą, cukrem oraz kawałkami masła, dodać miód, wbić jajko
oraz żółtko, wlać rum oraz zimne mleko, zagnieść szybko jednolite ciasto,
owinąć w folię spożywcza, schłodzić 20 minut w lodówce. Podzielić na dwie równe
części. Ciasto rozwałkować na dwa placki lub wylepić dno jednakowych blaszek
wyłożonych papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i
upiec (jeden blat piec 10-12 minut).Lub do uzyskania złocistego koloru.
Po upieczeniu wystudzić.
Masa grysikowa:
Mleko zagotować z cukrem,
wsypać kaszę ,cały czas mieszając gotować 3 minuty aż masa zgęstnieje, zdjąć z
ognia, zostawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na
puch, dodawać po łyżce zimną masę grysikową , przygotować gęsty krem.
Dobrze schłodzoną
kremówkę, ubić na gęstą pianę, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix
ewentualnie ser mascarpone, zmiksować.
Na jednym miodowym blacie
wyłożyć połowę masy grysikowej, biszkopty maczać w zimnym naparze z kawy,
ułożyć na kremie, przykryć resztą kremu docisnąć drugim miodowym blatem.
Wykładamy
warstwę śmietanową, oprószamy przez sitko grubo kakao. Ciasto chłodzimy w
lodówce.
Słodkich wypieków!
Jestem tu pierwszy raz I od razu widze ,ze sa przeisy z ktorych bede korzystac.Miodownik napewno upieke na swieta.Bede czestym gosciem na tym blogu.Pozdrawiam.Maria
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, zapraszam 😊
UsuńJak po pyszne ciasto, to jak w dym do Agatki! Przecudne i z pewnością przepyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest niesamowite. Bardzo estetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, a zdjęcia przepiękne:)
OdpowiedzUsuńAleż bym sobie zjadła! :)
OdpowiedzUsuńI u Ciebie zapachniało świętami :)
OdpowiedzUsuńCudowny :)
OdpowiedzUsuń