Ulubiona przez wielu z nas
klasyka, któż nie lubi połączenia sera i maku ?
Robiły go już nasze babcie, potem Mamy, ja
skusiłam się na to ciasto pierwszy raz, oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie
dodała coś od siebie J i tak masa serowa zyskała mieszankę keksową i powidła
domowej roboty a całe ciasto wzbogaciłam kajmakiem na życzenie męża który lubi wszystko
co krówkowe, wyszedł pyszny!
Z takim
ciastem kojarzą mi się rodzinne święta u babci... Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ 500
½ kostki masła
½ szklanki śmietany 18%
1 łyżka cukru
16 g cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku
do pieczenia
Masa makowa:
½ kg maku
½ szklanki cukru
2 łyżki masła
3 jajka
2 łyżki gęstych powideł
śliwkowych
100 g mieszanki keksowej
3 łyżki miodu
Ekstrakt z pomarańczy do
smaku
Masa serowa:
80 dag sera twarogowego chudego
4 jajka
1 budyń śmietankowy
¾ szklanki cukru
½ szklanki mleka
1 łyżka miękkiego masła
Dodatkowo;
1 puszka kajmaku
2 łyżki mleka
Sposób wykonania:
Masa makowa:
Mak zalać gorącym wrzątkiem, tyle aby go zakryć i gotować 15 minut na wolnym ogniu, odcedzić , wystudzić, zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.
W małym rondelku rozpuścić
masło z miodem oraz cukrem, dodać do masy
makowej, wbić jajka, wsypać mieszankę keksową
wlać ekstrakt z pomarańczy do smaku
(około 1 łyżeczki) oraz powidła, wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym , proszkiem do pieczenia
oraz pokrojonym masłem, dodać śmietanę i zagnieść ciasto, rozwałkować na wyłożonej pergaminem blaszce
o wym 25/30 cm , nakłuć widelcem.
Rozłożyć na cieście masę makową.
Masa serowa:
Twaróg zmiksować z jajkami, cukrem, miękkim masłem, mlekiem,
budyniem i ekstraktem z pomarańczy krótko tylko do uzyskania jednolitej
gładkiej masy, wylać na masę serową, włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c piec
około 50 minut.
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż całkiem ostygnie,
zimne ciasto polać masą kajmakową podgrzaną lekko -tak aby dała się rozsmarować na cieście z 2 łyżkami mleka.
Schłodzić i podawać. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.
Słodkich wypieków!
Wygląda bosko! Wypróbuję na święta.
OdpowiedzUsuńAga super połączenie, doskonały pomysł na nadchodzące święta ;)
OdpowiedzUsuńWow, ale pysznie to wygląda <3 Nic tylko się delektować, mniam :)
OdpowiedzUsuńpyszny i elegancki mniam!
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł a ciasto eleganckie
OdpowiedzUsuńZdjęcia piękne. Zachęcają do zjedzenia Twojego ciasta :)
OdpowiedzUsuń