Pączki wiedeńskie czy inaczej gniazdka, polane lukrem to w tłusty czwartek konkurencja dla zwykłych pączków , ciasto
parzone wyciskane szprycą w formie gwiazdki , smażone na głębokim tłuszczu,
fakt dietetyczne nie są oj nie, ale raz do roku można je zjeść bez obaw. Choć
pracochłonne, ciężko się od nich oderwać. Przepis sprawdzony wiele razy, zawsze
się udają.
Składniki na 25 sztuk :
15 dag masła
30 dag mąki tortowej
375 ml zimnej wody
6 dużych jaj
Szczypta soli
Olej do smażenia
Glazura lukrowa:
20 dag cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
Sposób wykonania:
Do garnka włożyć masło,
wlać zimną wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, gdy masło się
rozpuści, zmniejszyć ogień i zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas
energicznie mieszając najlepiej drewnianą pałką do ucierania, mieszać aż ciasto
będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia-musi być jednolite.
Zestawić z ognia,
wystudzić. Do wystudzonego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas miksując.
Ciasto przełożyć
do szprycy cukierniczej z dużą tylką w kształcie gwiazdki.
Pergamin do pieczenia
rozłożyć na blacie kuchennym, szprycą wyciskać kółka ciasta o średnicy około 7
cm, w kilkucentymetrowych odstępach od siebie, następnie nożyczkami wyciąć kwadraty
z ciastem.
Olej rozgrzać w szerokim
rondlu do temp około 180*c, partiami wkładać pączki papierem do góry, po
minucie papier usunąć (ładnie odchodzi i smażyć po 4-5 minut z każdej strony,
zależy to od tego jak duże są nasze gniazdka.
Upieczone wyłożyć na
papierowy ręcznik kuchenny, osaczyć z tłuszczu, zostawić do wystudzenia.
Glazura lukrowa:
Przesiany puder utrzeć
łyżką z gorącą wodą oraz ekstraktem z cytryny, polukrować zimne pączki.
Słodkich wypieków!
nie od parady w te zimne, ponure dni panuje karnawał, w którym wszystko dozwolone - nawet takie kaloryczne, ale jakże pyszne wysmażane słodkości!
OdpowiedzUsuńpyszne są też mam taki przepis ciut inny
OdpowiedzUsuń