Puszyste ciasto, o
wyraźnej śmietankowej nucie z mrożonymi malinami Hortex, dzięki takim mrożonkom możemy cieszyć się wiosną cały rok! te maliny to moje ulubione! oczywiście w sezonie jak
najbardziej można użyć też świeżych, jedno z moich ulubionych, zawsze chętnie
do niego wracam i piekę z różnymi owocami i z podwójnej porcji, bo ciasto nie
wychodzi wysokie, najlepsze zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, oprószone
mgiełką z cukru pudru, doskonałe do ulubionej filiżanki herbaty.
Wszystkim zawsze smakuje!
Składniki na kwadratową formę 24/24 cm
2 duże wiejskie jajka
125 g masła 82%
20 dag mąki tortowej
15 dag cukru
10 dag kwaśnej śmietany 18%
1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
15-20 dag malin
Cukier puder do oprószenia
Wykonanie ciasta:
Gwarancją udanego wypieku są składniki, przed pieczeniem
muszą mieć jednakową temperaturę pokojową, więc wyciągamy je z lodówki na
godzinę przed pieczeniem.
Miękkie masło umieszczamy w misie miksera, wsypujemy cukier
i miksujemy na puszysto, wbijamy jajko,
cały czas miksujemy, drugie dodajemy gdy pierwsze się połączy z masą, miksujemy
na puszysto. Dodajemy śmietankę na przemian wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniem
śmietankowym oraz proszkiem do pieczenia, całość zmiksować do uzyskania
jednolitej gęstej konsystencji.
Formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) boków nie
natłuszczamy, wykładamy ciasto, wygładzamy szpatułką, posypujemy malinami
Ciasto pieczemy 35 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół,
studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne oprószamy leciutko
pudrem.
Słodkich wypieków!
pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńto prawda, dziękuję ;)
UsuńCzy może być gęsta śmietana 30%, tylko taką mam a nie chce mi się wychodzić 😊
OdpowiedzUsuńMożna spróbować 😊
UsuńTotalnie moje smaki!
OdpowiedzUsuńJuż czekam na maliny...
Albo kupić mrożone 😁
UsuńW przepisie mowa jest o małej czy dużej torebce budyniu? :)
OdpowiedzUsuńzwykła torebka...40 g.
Usuń