Przepyszna i bardzo prosta do przygotowania świąteczna baba
z dodatkiem kakao i likieru adwokat, dzięki któremu uzyskuje wiosenny żółciutki
kolor, wypiek bez którego nie mogą obejść się święta Wielkiej Nocy.
Do baby polecam filiżankę klasycznej czarnej
herbaty Ceylon Gold, doskonale współgra ze słodkim wypiekiem .
Składniki:
25 dag masła
6 jaj
1 szklanka cukru
100 ml adwokatu
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania ciasta:
Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić. Wlać do
masła adwokat.
Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką ziemniaczaną i proszkiem
do pieczenia.
Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, stopniowo wlewać masło , na przemian wsypywać mąkę, wlać
ekstrakt z cytryny, zmiksować do połączenia.
Formę do dużej babki
natłuścić (ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam ) wylać ¾ ciasta,
do reszty dodać łyżkę ciemnego kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Babkę piec 50 minut w temp 180*c. Zimną udekorować wg
uznania, lukrem lub polewą z białej czekolady.
Słodkich wypieków!
Prześliczny kolor aż kusi aby skosztować...
OdpowiedzUsuńJutro będę piekła. Pięknie dziękuję, serdecznie i cieplutko pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń