Świąteczne wypieki rządzą swoimi prawami i mazurek w formie
jajka na Wielkanocnym stole być musi J
Kruche maślane ciasto w połączeniu z cieniutkim nadzieniem z
białej czekolady z dodatkiem herbaty matcha w pięknym wiosennym kolorze,
zaskakuje i rewelacyjnie wygląda na świątecznym stole. Tradycja z nutką nowoczesności,
po to by zasmakować coś nowego i nieznanego ;)
Polecam!
Składniki:
Ciasto kruche:
30 dag mąki tortowej
20 dag masła 82%
8 dag cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
20 dag białej czekolady
15 dag śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka herbaty matcha
Kolorowe beziki do dekoracji
Wykonanie mazurka:
Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem
pudrem, dodać żółtka, całe jajko oraz pokrojone na kawałki zimne masło,
zagnieść jednolite kruche ciasto.
Owinąć folią spożywczą schłodzić 30 minut w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,8 mm, wyciąć z
ciasta owalne jajko, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, z reszty ciasta
uformować kuleczki i ułożyć wokół ciasta, formując ozdobne brzegi.
Piec w
nagrzanym piekarniku do 180*c przez 30 minut do uzyskania złocistego koloru.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Nadzienie:
Śmietankę podgrzać w małym rondelku, do dobrze ciepłej dodać połamaną na kawałki
białą czekoladę, po dwóch minutach całość wymieszać do jednolitej gładkiej
konsystencji.
100 ml nadzienia odlać,
wymieszać z herbatą matcha. Włożyć na dwie godziny do lodówki.
Białe nadzienie wylać na kruchy mazurek, wygładzić, zrobić
esy-floresy z zielonej masy.
Chłodzić minimum 4 godziny w lodówce, przed podaniem ozdobić
mazurek pastelowymi bezikami.
Słodkich wypieków!
śliczny! :)
OdpowiedzUsuń