To moje pierwsze podejście do tematu sushi dlatego zaczęłam
nie od rolowanych futomaków tylko postanowiłam je zrobić w formie prostopadłościanu,
do tego typu sushi potrzebne jest specjalne pudełko którego nie miałam, ale poradziłam sobie bez problemu używając
prostokątnego naczynia do sałatek ;) Jak
się okazało nie taki diabeł straszny jak go malują J
Pierwsze sushi ponoć wcale nie powstało w Japonii ale na
południu Azji . Danie to nie przypominało jednak zbytnio dzisiejszego sushi. Miało przede wszystkim względy praktyczne.
Poprzez wkładanie sfermentowanej ryby do ryżu i oklejanie jej z jego pomocą,
przedłużano przydatność ryby do spożycia. Samego ryżu nie jedzono, pozbywano
się go. Ciekawe nie ?
Składniki dla dwóch osób:
Ryż:
Zaprawa:
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
oshi sushi:
wędzony łosoś
awokado
nori
serek kanapkowy śmietankowy
do podania:
chrzan wasabi
Sposób przygotowania:
Najważniejszym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż. Odmierzoną
ilość ryżu zalewamy zimną wodą płuczemy go kilkakrotnie aż wypłuczemy skrobię i
woda będzie przezroczysta, zalewamy świeżą i moczymy go 30 minut, po tym czasie
osaczamy ryż, wlewamy pełną szklankę wody i zagotowujemy, ważne jest to aby ryż
cały czas szczelnie zakryty pokrywką. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do
minimum gotujemy 5-6 minut, zestawiamy z ognia i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem do zaparowania.
Przygotowujemy
zaprawę:
Ocet ryżowy mieszamy z solą oraz cukrem, wlewamy do ryżu
dokładnie mieszamy, zostawiamy ryż do całkowitego wystudzenia.
Na dno prostokątego pudełka (moje miało wymiary14/22 cm)
wykładamy folią spożywczą-aby lepiej nam było wyjąć sushi, wykładamy połowę zimnego ryżu, zmoczonymi
dłońmi w zimnej wodzie uklepujemy ryż dociskając do dna, następnie układamy
płat nori dociętego pod wymiar pudełka i pokrojone na cienkie plasterki awokado
oraz paski marynowanej rzodkwi, na to znowu resztę ryżu który ponownie
dociskamy do reszty składników, smarujemy serkiem śmietankowym i układamy plastry
wędzonego łososia , całość dociskamy, schładzamy 20 minut, wyjmujemy z pudełka
kroimy na małe prostokąciki.
Podajemy z chrzanem wasabi, marynowanym imbirem i sosem
sojowym.
Wszystkie składniki do przyrządzenia domowego sushi kupicie
w sklepie internetowym
Kuchnie Świata pojedyncze składniki jak i całe
zestawy, duży wybór, rozsądne ceny i wspaniała jakość produktów. Wszystko w jednym miejscu. Polecam!
Wow that was unusual. I just wrote an extremely
OdpowiedzUsuńlong comment but after I clicked submit my comment didn't appear.
Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyways, just wanted to say superb blog!
Świetny pomysł :) Dużo mniej roboty niż przy zwykłym zwijaniu
OdpowiedzUsuńMnie również się spodobał sposób zrobienia. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń